Participare românească la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Participare romaneasca la Festivalul International de Film de la Berlin

În ultimii ani, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, iar Institutul Cultural Roman din Berlin susține și anul acesta prezența echipelor de film și ajută la organizarea standului românesc. ICR Berlin va contribui, de asemenea, și la editarea catalogului anual de filme românești prezentat la European Film Market din cadrul Berlinalei, desfășurată între 6 și 16 februarie 2014.
Anul trecut, pelicula „Poziția copilului“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost premiată cu Ursul de Aur, fiind astfel primul lungmetraj românesc din istoria cinematografiei care a luat premiul cel mare al Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

După Ana Ularu, Dragoș Bucur și Maria Popistașu, Ada Condeescu, Cosmina Stratan face parte anul acesta din selecția de zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, ce are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Ajuns la a 17-a ediție, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internațional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanți ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Cosmina Stratan a început cu jurnalismul înainte de actorie şi a scris la aceeaşi revistă studenţească la care colaborase şi Cristian Mungiu cu 15 ani înainte: "Opinia Studenţească". În 2008 a intrat la secţia de actorie a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, iar în prezent este masterandă la aceeaşi universitate. A jucat în mai multe spectacole de teatru şi scurtmetraje de şcoală, iar rolul din „După dealuri“ este debutul ei în lungmetraj.

La secțiunea Berlinale Talents dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic au fost selectați regizoarea Adina Istrate, editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu și actrița Elena Andreea Vasile. La acest program există anual în jur de 4.000 de aplicații și 300 de participanți selecționați. Dintre experții Berlinale Talents, invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente se numără și nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai.

Berlinale Co-production Market, program al festivalului dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice va include și „6,9 pe scara Richter“ a lui Nae Caranfil, produs de Mobra Films România, pe lângă alte 19 producții din întreaga lume.

Juriul FIPRESCI al festivalului îl avea ca membru anul acesta și pe criticul de film Mihai Fulger, un important autor de articole și publicații cinematografice, coordonator program al cinematografelor Eforie și Union și redactor la Arhiva Națională de Film.

Tot în cadrul Berlinalei, Centrul Național al Cinematografiei organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Pe data de 28 ianuarie are loc conferința de presă a Berlinalei, în cadrul căreia va fi anunțat programul complet al festivalului.

Berlinale reunește anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnaliști din 80 de țări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european.