Participare românească la Festivalul Internațional de Cinema Independent IndieLisboa 2022

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internațional de Cinema Independent IndieLisboa se va desfășura în capitala Portugaliei, în perioada 28 aprilie – 8 mai 2022. La invitația organizatorilor festivalului și cu susținere din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, la actuala ediție va participa producătoarea Ada Solomon, care va face parte din juriul Competiției Internaționale de lungmetraje.

Numele Adei Solomon, unul dintre cei mai activi cineaști din Noul Cinema Românesc, atât ca producător, cât și ca distribuitor de film și manager de cinema, a apărut pentru prima dată pe un generic în calitate de director de producţie la Asphalt tango de Nae Caranfil, în 1995. Înainte de a înființa HiFilm Productions în 2004, a colaborat cu parteneri internaționali, la proiecte precum Callas Forever (Franco Zeffirelli) sau Offset (Didi Danquart). În 2006, Ada Solomon a avut iniţiativa înfiinţării Societăţii Culturale NEXT şi a Festivalului internaţional de scurtmetraje cu acelaşi nume în memoria a doi tineri cineaşti, regizorul Cristian Nemescu şi sunetistul Andrei Toncu. A lucrat cu Radu Jude pentru Lampa cu căciulă/The Tube with a Hat, Alexandra, Cea mai fericită fată din lume/The Happiest Girl in the World, Toată lumea din familia noastră/Everybody in Our Family; cu Adrian Sitaru (Lord, Din dragoste cu cele mai bune intenţii/Best Intentions); Paul Negoescu (Acasă/Home, Renovare/Renovation); Constatin Popescu (Principii de viaţă/Principles Of Life); Răzvan Săvescu (Icre negre/Caviar); Valentin Hotea (Roxanne). Este de asemenea, producătoarea filmelor lui Alexandru Solomon (Război pe calea undelor/Cold Waves, Apocalipsa după şoferi/ Apocalypse on Wheels, Kapitalism – reţeta noastră secretă/Kapitalism: Our Improved Formula).

Centrat pe creativitatea şi independenţa autorilor, IndieLisboa a devenit, în ultimii ani, unul dintre reperele vieţii festivaliere internaţionale. Festivalul îşi propune să contribuie la popularizarea în Portugalia a unor noi filme şi cineaşti din universul cinematografiei independente, naţionale dar şi internaţionale. Obiectivul principal îl constituie stimularea difuzării publice a filmelor care nu sunt distribuite în circuitele tradiţionale de cinema din Portugalia. După succesul pe care România l-a avut în anul 2008 (în urma participării la festival ca invitat de onoare cu 35 de filme – documentare, scurt şi lungmetraje – şi larga mediatizare din presa portugheză şi internaţională), ICR Lisabona a continuat an de an promovarea cinematografiei româneşti în Portugalia.