Participare românească la Festivalul Internațional de Caricatură de la Haifa - ediția a XXII-a

Participare romaneasca la Festivalul International de Caricatura de la Haifa - editia a XXII-a

A XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Caricatură de la Haifa se desfășoară în perioada 16 – 29 octombrie 2016 și reunește sub categoriile „Procese social-politice în societatea modernă în cadrul marilor orașe" și „Umor" lucrări realizate de caricaturiști din întreaga lume, selecționate în urma unui concurs desfășurat în vara acestui an.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, Octavian Andronic a făcut parte din juriul festivalului, alături de alți 16 caricaturiști, și va participa la festivitatea de premiere, care se va desfășura joi, 20 octombrie 2016, ora 18:00, la Haifa Auditorium.

Din România, la această ediție a festivalului, Liviu Stănilă a primit Premiul Special la categoria „Umor".

Expoziția poate fi vizionată în perioada 16 - 29 octombrie 2016 la Haifa Auditorium (B-dul Hanassi nr.142), zilnic între orele 10.00 - 22.00.

Festivalul este organizat de Primăria Haifa, cu sprijin al Comisiei Naționale a Israelului pentru UNESCO, Fundația Haifa, Ministerul Educației din Israel, Asociația Caricaturiștilor Pencom, Asociația Pictorilor și Sculptorilor din Israel, Asociația Jurnaliștilor din Haifa și Zona de Nord, Cartunion - Clubul Internațional al Caricaturiștilor.

În paralel, la sediul ICR Tel Aviv, în perioada 14 octombrie – 4 noiembrie 2016 este deschisă expoziția "ANDOgrafia de ieri și de azi", care cuprinde o selecție de lucrări semnate de Octavian Andronic. Vernisajul va avea loc în data de 19 octombrie 2016, ora 17:00, în prezența autorului.

Autor prolific, filolog și jurnalist, publicat în majoritatea gazetelor, Octavian Andronic - ANDO și-a făcut debutul publicistic în caricatură în 1969. Din anul 1975 participă la Saloane de umor naționale și internaționale și a marcat ultimele două decenii printr-un gen unic și atractiv: ANDOgrafia Zilei - un videocartoon care face din desenul satiric un veritabil show, realizat prin procedee computerizate - găzduit, din 1998 până astăzi de mai multe canale de televiziune.

A participat la numeroase expoziții personale, precum Nu râdeți, tovarăși! Zâmbiți, vă rog! (Teatrul de Revistă Constantin Tănase, februarie 1978), Ridendo castigat mores (Sala Dalles, aprilie 1978), Fără cuvinte (Costinești, august 1980), Fără (alte) cuvinte (CCA, martie 1980), Expozitie de caricatură (GAMB, noiembrie 1981), Gândiți profund! (GAMB, februarie 1987), Rămâne cum am stabilit! (2 ani de videocaricatură - Galeriile Bancorex, septembrie 1999), 2 in 1 (Cercul Militar, martie 2011), Carigrafii (Galeriile de Arta, Teatrul de Revistă Constantin Tănase, 2012).

Octavian Andronic a fost distins cu Marele Premiu la Concursul Internațional de Caricatură, Istanbul (Turcia, 1978), Premiul II si Placheta de Argint la Galeria Mondiala de Caricatură, Skopje (Iugloslavia, 1979), Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Umor, Aksehir (Turcia, 1980), Premiul special al juriului la Bienala Internațională de Umor și Grafică Militantă, San Antonio de Los Banos (Cuba, 1981), Placheta de argint la a VIII -a Expozitie Internațională Ancona (Italia, 1985), Premiul Uniunii Artistilor Plastici la Salonul Umorului, 1976, Marele Premiu la Salonul Republican de Grafică Satirică, Costinesti, 1981, Premiul Special al Juriului la Salonul Caricaturii de Presa, Timișoara, 1984.


Festival winners