Participare românească la Festivalul Internațional de Artă UrbanăWalk&Talk 2018

În perioada 29 iunie – 14 iulie 2018 a avut loc la Ponta Delgada, Insulele Azore, a opta ediție a festivalului internațional de artă urbană Walk&Talk, organizat de Asociația Anda&Fala – Interpretação Cultural. La invitația organizatorilor portughezi și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, România a fost reprezentată anul acesta de cineasta Diana Vidrașcu (prezentă în Ponta Delgada în perioada 4 – 14 iulie).

În cadrul festivalului, Diana Vidrașcu a susținut în datele de 5, 9 și 13 iulie o serie de prelegeri cu titlul „Imaginea de film pe peliculă și technicile alternative de developare“, în Pavilionul Walk&Talk, amenajat temporar în aer liber, cu o arhitectură ingenioasă, integrat în spațiul public, în Largo de São João (în centrul Ponta Delgada) și dedicat întâlnirilor dintre artiștii și profesioniștii din domeniul artelor vizuale și performative, meselor rotunde și dezbaterilor de specialitate. Prelegerile s-au axat pe tehnicile de creare a imaginilor contact prin includerea materiilor locale dintr-un teritoriu fotografiat (cum ar fi rocile vulcanice din insulele Azore și flora locală de sezon) în procesul chimic de developare și impresiune a peliculei negativ, și s-au adresat artiștilor plastici invitați în cadrul festivalului și, în special, studenților la arte și film care au participat din Azore și Lisabona. Totodată, pe durata festivalului, Diana Vidrașcu a realizat un film artistic despre aspecte ale vieții insulare din Azore.

Festival Walk&Talk a transformat și anul acesta insula São Miguel într-o scenă privilegiată pentru arta contemporană. Evenimentul a avut o prezență de peste 70 de artiști și a prezentat o gamă largă de manifestări artistice în spații publice și un program dinamic de expoziții, muzică, performance, dans, laboratoare și rezidențe, ateliere de lucru și întâlniri tematice. Caracterizat, esenţialmente, prin reprezentări artistice stradale, Walk&Talk a condus la crearea unei comunităţi artistice în Azore şi a transformat insula São Miguel.