Participare românească la Festivalul internațional al filmului documentar de la Amsterdam IDFA

Participare romaneasca la Festivalul international al filmului documentar de la Amsterdam IDFA

În perioada 16 – 27 noiembrie 2016, la Amsterdam se va desfășura Festivalul internațional al filmului documentar IDFA, la care sunt înscrise pelicule românești.

Cel mai nou documentar semnat de regizorul Andrei Dăscălescu, Planeta Petrila se află în Competiția oficială pentru primă apariție" a festivalului, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau la al doilea documentar. Pelicula va fi prezentată de regizor, de producătoarea filmului, Anamaria Antoci și de actorii Ion Barbu și Cătălin Cenușă, care după proiecție vor dialoga cu publicul.

Andrei Dăscălescu a mai fost prezent în cadrul prestigiosului festival în 2008, când a câștigat „First Appearance Award" pentru pelicula Constantin și Elena.

 „Petrila, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu nimic și nimeni de nicăieri..." a fost scris pe un zid la intrarea în orașul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil.

M-am indrăgostit de Petrila și am început să filmez instinctiv încă de la prima vizită, în mai 2013", declară regizorul Andrei Dăscălescu. „E un oraș al contrastelor: decrepit, cenușiu, fără viitor, dar cu tot mai multe spații ocupate de artă. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit și eu activist, am împrumutat din creativitatea artistului, am fost în subteran - dar și la bere - cu minerii. Am încercat să documentez cu haz, să obțin un film care să placă, să emoționeze dar și să ne inspire în a nu mai asista pasivi la nedreptăți, să ne instige la luptă pentru lucrurile în care credem".

La ediția din acest an, ICR Bruxelles susține prezența în festival a regizorului Alexander Nanau și a producătoarei Bianca Oana, la „forumul IDFA al pieței de coproducție și cofinanțare". Realizatorul Alexandru Petru Bădeliță va prezenta documentarul I made you, I kill you în competiția „Documentare studențești" .

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul BeNeLux.

Cinematografele EYE, Pathé De Munt și Pathé Tuschinski din Amsterdam vor găzdui proiecțiile filmelor.

Bilete se pot cumpăra on-line la EYE, Pathé De Munt și Pathé Tuschinski și la casa de bilete a cinematografelor.