Participare românească la Festivalul de poezie scandată Spoke’n’Word de la Varşovia

În perioada 13 și 17 decembrie 2017, Institutul Cultural Român de la Varşovia susține participarea românească la cea de-a 12-a ediție a Festivalului de poezie scandată Spoke’n’Word. Anul acesta, România va participa, alături de Austria, Portugalia, Israel și Polonia. Spoke’n’Word este un eveniment dedicat poeziei scandate, adresat tinerilor, și organizat anual de EUNIC Varşovia, în colaborare cu importanți parteneri locali.

Partenerul din acest an este Institutul Naţional al Audiovizualului – Arhiva Naţională de Film (NINA/FINA), care va găzdui evenimentul. Manifestarea oferă artiștilor tineri, din diferite țări, posibilitatea de a se cunoaște și de a lucra împreună în cadrul unor ateliere, conduse de un slammer polonez, derulate pe parcursul a trei zile. Atelierele presupun combinarea creațiilor personale cu elemente de teatru, muzică și lumină, produsul final fiind prezentat audienței în ultima seară a seriei de întâlniri. La fiecare atelier iau parte 2-3 artiști polonezi și 4-5 artiști invitați de țările EUNIC participante. Seara de gală începe cu un concurs de poezie scandată, adresat artiștilor polonezi, încheiat cu un premiu, și continuă cu spectacolul construit în cadrul atelierelor, în care artiștii își prezintă creațiile. ICR susține participarea lui Vlad Pojoga, doctorand al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor-șef al revistei Zona Nouă.

În vârsta de 24 de ani, Vlad Pojoga a publicat poezie în majoritatea revistelor de profil din România, de la Poesis Internațional la Timpul și a participat la mai multe festivaluri internaționale, precum Cosmopoética, 89plus, FILIT sau Poets in Transylvania. A tradus cinci romane din limba engleză și poezie pentru diverse publicații, din autori ca Frank O’Hara, W.S. Graham sau W.D. Snodgrass. Textele sale au fost publicate în engleză, spaniolă și chineză. Coordonează Festivalul Internațional de Literatură tânără Z9Festival din Sibiu. Vlad Pojoga va participa în Festival cu creaţii personale, care vor fi traduse în limba polonă. În perioada 14-17 decembrie a.c., artistul român va lua parte la toate atelierele și la sala de gală, organizate la Institutul Naţional al Audiovizualului – Arhiva Naţională de Film.