Participare românească la Festivalul de Film din Cottbus

Festivalul de Film Est-European de la Cottbus va avea loc în perioada 7-12 noiembrie 2017, în diferite cinematografe și alte locuri din orașul Cottbus. Înființat în 1991, festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire între scena de film est și central europeană și cea germană. România este reprezentată la această ediție de patru filme, ocupând un loc în cadrul competiției principale cu filmul „Breaking News” de Iulia Rugină, două locuri în cadrul secţiunii Spectrum cu filmul „Afacerea Est”, de Igor Cobileanski, şi „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, de Emanuel Pârvu, precum și un loc în cadrul secţiunii Special: Fraternal Kiss, cu filmul „Q.E.D.” de Andrei Gruzsniczki.

Cinema de calitate, documentare provocatoare, descoperiri cinematografice din Europa Centrală și de Est sunt punctele forte ale Festivalului Internațional de Film Cottbus. Festivalul a fost inițiat în 1991, cu intenția de a face simțită prezența filmelor din Europa de Est pe piața germană și de a urmări cum reflectă regizorii din fostele țări socialiste schimbările sociale și politice din statele lor de proveniență.

Institutul Cultural Român din Berlin este partener de tradiție al festivalului și susține anual prezențele cinematografice românești la Cottbus.

Programul proiecțiilor:

„Breaking News”, R: Iulia Rugină

09.11.2017 | 17.00 | Stadthalle

10.11.2017 | 15.00 | Weltspiegel

„Afacerea Est”, R: Igor Cobileanski

07.11.2017 | 21.00 | Glad-House

11.11.2017 | 22.00 | Kammerbühne

„Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, R: Emanuel Pârvu

08.11.2017 | 12.00 | Stadthalle

10.11.2017 | 21.00 | Glad-House

„Q.E.D.”, R: Andrei Gruzsniczki

12.11.2017 | 19.00 | Kammerbühne

Locuri de proiecție: Stadthalle Cottbus, Kammerbühne Cottbus, Weltspiegel Cottbus, Glad-House Saal Cottbus, Obenkino Cottbus ș.a. Programul complet al festivalului se regăsește aici.

„Breaking News” este cel de-al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, după Love Building (2013) și Alt Love Building (2014). Breaking News a avut premiera la zece ani după prima variantă a poveștii regizoarei, imediat după ce și-a terminat studiile. Filmul are la bază povestea unui jurnalist, Alex Mizilu, care este forțat să facă un reportaj in memoriam, după moartea tragică a operatorului său şi, în încercarea de a compensa moartea fostului coleg, acesta îi ia, pe nesimţite, locul. Filmul a fost proiectat în premieră internațională la Karlovy Vary, în competiția oficială, în luna iulie şi a fost distins cu mențiunea specială a juriului pentru actrița Voica Oltean, aflată la primul rol într-un lung-metraj.

„Afacerea Est” este o poveste despre ghinion dar și noroc, despre sărăcie dar și bogăție instantă și, mai ales, este o tragicomedie despre ceea ce numim sec soartă. Filmul spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile.

Lungmetrajul de debut „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor” al lui Emanuel Pârvu spune povestea lui Doru, un tăietor de lemne rămas văduv de o săptămână. Pentru a o putea păstra pe Meda, fetița pe care a avut-o timp de opt ani în asistență maternală împreună cu soţia, şi să poată depune el dosarul pentru asistență maternală, Doru trebuie să facă rost de bani. Însă într-o localitate izolată, unde doar mersul la tăiat de lemne şi vânzarea vacilor pot aduce bani legal, Doru este forţat sa accepte, după ce a încercat tot ce este omeneşte posibil, să participe la o acţiune de braconaj.

Acţiunea filmului „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, se petrece la Bucureşti, în 1984. În centrul poveştii se află un tânăr matematician, interpretat de Sorin Leoveanu, care decide să publice o lucrare ştiințifică într-o revistă americană, fără aprobarea autorităților române de la vremea respectivă, provocând astfel o serie de evenimente neașteptate.