Participare românească la Designblok: Prague Design and Fashion Week

În premieră, participarea românească la ediția din acest an a Designblok: Prague Design and Fashion Week, va fi asigurată de proiectul cultural "FOUND.LOST.FOUND" - instalație de bijuterie contemporană cu inspirație din tezaurul dacic, realizat de Assamblage- Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la PragaGândită ca un omagiu adus unei tradiții fabuloase, în parte uitată, expoziția "FOUND.LOST.FOUND" este o reinterpretare actuală a formelor încărcate simbolic, de o mare spectaculozitate, ale podoabelor dacice. Proiectul are la bază reactualizarea creativă a unui patrimoniu valoros care, depășind condiția pur muzeală, devine o formă vie, relevantă pentru existenţa contemporană.

Aflat la cea de-a XVIII-a ediție, Designblok este cel mai mare eveniment de design din Republica Cehă - unul dintre primele 5 evenimente care au loc în Praga - și se bucură de foarte mare succes în fiecare an. Accederea în cadrul festivalului se face pe bază de aplicații, iar proiectul românesc a fost selectat de organizatori pentru a participa la secțiunea Openstudio, în perioada 27-31 octombrie 2016.

Designblok are loc anual, începând cu 1999, fiind cea mai mare săptămână a designului din Europa Centrală și de Est. Având cel mai mare număr de vizitatori și expozanți, festivalul prezintă ultimele creații ale designerilor cehi și străini, punând accent pe design interior, modă și lifestyle. Designblok este un festival exclusiv care servește în principal ca un spațiu de prezentare pentru producători, distribuitori și designeri care își expun lucrările nu numai publicului, ci și experților din domeniu.

Designblok Openstudio este un spațiu pentru prezentări și concepte de expoziții ale unor designeri sau studiouri de design și mărci care acoperă întreg spectrul de design contemporan (design de produs, modă, bijuterie și design grafic). Cu peste 100 de participanți anual, Openstudio prezintă și expoziții ale celor mai prestigioase universități și școli de design din Europa, în cadrul expoziției International Designblok Diploma Selection. Openstudio se află în aripa stângă a Complexului Expozițional Holesovice, din Průmyslový palác, Praga 7. 

Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, lansată în luna mai a anului 2015 în cadrul Romanian Design Week, este rezultatul unui proiect de 5 ani - de susținere, dezvoltare și structurare a domeniului emergent al bijuteriei contemporane în România - în derulare. Creată datorită lipsei de instituții care să vizeze însușirea domeniului bijuteriei contemporane, Asociația împreună cu Școala de bijutieri Assamblage pun bazele generației de designeri și autori de bijuterie contemporană, având rezultate remarcabile la competițiile și expozițiile naționale și internaționale de profil. Cei peste 350 de absolvenți ai Școlii de Bijuterie Contemporană dovedesc că bijuteria de autor este o formă de artă independentă, cu vizibilitate crescută în cadrul evenimentelor și expozițiilor naționale și internaționale. 

Expoziția "FOUND.LOST.FOUND" este inspirată de formele şi simbolismul podoabelor dacice şi prezentată sub forma unei instalaţii interactive de bijuterii semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean şi Otilia Mihalcea, curatoriată de designerul David Sandu. Expoziția este o reprezentare a ciclului de asimilare a tezaurului dacic ca moștenire culturală autentică de-a lungul generațiilor. Tezaurul nu este doar o colecție de obiecte antice dezgropate și expuse într-un muzeu, ci un organism viu mereu prezent în memoria colectivă și culturală a unei națiuni. Și nu în ultimul rând, o sursă pentru creația contemporană.

Expoziția "FOUND.LOST.FOUND" a fost prezentată în exclusivitate la London Fashion Week - International Fashion Showcase - în perioada 19-23 februarie 2016, la Somerset House, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Londra. De asemenea, "FOUND.LOST.FOUND" a fost găzduit de  Institutul Cultural Român de la București pe data de 11 mai 2016. Proiectul a făcut parte din Expoziția centrală Romanian Design Week (în perioada 20 mai - 5 iunie 2016, Piața Amzei, București) și din expozitia "O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei" (în perioada 10 - 19 iunie la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și 23 iunie - 24 iulie la MNIR - Muzeul Național de Istorie a României din Bucuresti).