Participare românească la cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est European BEAST

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, organizat de Asociația „PlusEast“ în colaborare cu Primăria Municipiului Porto și Cineclube - Clubul portughez de cinematografie, a avut loc în perioada 28 septembrie - 6 octombrie 2019 a avut loc, la Porto.

La invitația organizatorilor și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, în cadrul festivalului au participat Simona Constantin (cercetător artă video, regizor de film și artist vizual) și Alexandra-Alina Bușilă (cercetător film experimental și manager de platformă al unei case de licitații online). Acestea aurealizat în perioada 1-6 octombrie, un performance artistic intitulat Emotional Workout, în cadrul căruia au explorat tradiția portugheză numită praxe académica, prin care „bobocii“ din mediul universitar sunt inițiați în noua etapă a vieții lor, a maturității, de către colegii mai mari, prin supunerea la diferite probe. Timp de 6 zile, artistele au reinterpretat acest ritual academic, cu sprijinul a 4 studenți selectați din cadrul Universității din Porto.

În cadrul Festivalului, cinematografia românească a fost reprezentată de lungmetrajele O moarte în familia mea, r. Andra Tarara, selecționat în competiția documentară „East Doc“; Codrina’s trace, r. Robert Lawrence și FOMI (fear of missing in), r. Norbert Fodor, selecționate în cadrul „experimentalEAST“, primul reușind să câștige marele premiu al competiției; Cel mai bun client, r. Serghei Chiviriga, selecționat în cadrul „Beast Kids“ și scurtmetrajul Ceva, r. Paul Mureșan, selecționat în cadrul secțiunii „Animation Shorts“. De asemenea, din juriul competiției oficiale a făcut parte editorul român Alexandru Radu.

Directorii Festivalul Internațional de Film BEAST, André Lameiras (Portugalia) și Radu Sticlea (România), își propun să promoveze cultura și filmele est-europene în Porto. Acoperind un segment cultural neexplorat în această zonă a Portugaliei, festivalul a avut notorietate încă de la prima ediție și se bucură de sprijin instituțional local, precum și de parteneriate internaționale.