- 17 November 2022
- Tags ICR LISABONA EUNIC PORTULAGIA SAPTAMANA FILMULUI EUROPEAN
După două ediții independente, „Europa 61 - Săptămâna Filmului Europeanˮ revine, în perioada 17-26 noiembrie 2022, ca program special în cadrul festivalului Porto/Post/Doc. Un program cu douăsprezece filme, produse pe pământ european, care își propune să fie din nou un spațiu de reflecție asupra problemelor care marchează viața de zi cu zi a țărilor europene și asupra cetățeniei europene.
Cu regizori debutanți precum Vincent Maël Cardona, Adéla Komrzý, Santiago López Jover, Eric Schockmel, Barnabás Toth și Visar Morina, alături de regizorii consacrați Radu Muntean, Veiko Õunpuu, Salvatore Mereu, Joachim Lafosse, Jonás Trueba și Dónal Foreman, prezenți în ceea ce începe să fie nucleul de autori „de-ai casei”, Europa 61 ajunge la a treia ediție, care își propune să realizeze radiografia anuală a „stării continentului”.
România va fi reprezentată în cadrul „Săptămânii Filmului Europeanˮ de lungmetrajul Întregalde r.: Radu Muntean (2021).Proiecțiile vor avea loc în datele de 22 noiembrie 2022, la ora 21:30 la Cinema Trindade din Porto și 24 noiembrie 2022, la ora 17:30, la Cinema Passos Manuel din Porto.
Întregalde este cel de-al șaptelea lungmetraj regizat de Radu Muntean. Scenariul filmului este scris de Răzvan Rădulescu, Alexandru Baciu și Radu Muntean. Întregalde a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și a fost prezentat de asemenea, la cea de-a 33-a ediție a Festivalului de Film de la Trieste, unde a primit Marele premiu pentru Cel mai bun film. Întregalde prezintă aventurile a trei prieteni, membri ai unui ONG, care pleacă în munții Apuseni pentru a-i ajuta pe locuitorii satului izolat numit Întregalde. Acolo, cei trei sunt solicitați să îl ajute pe un bătrân să ajungă la gaterul care îi aparținea. După o călătorie anevoioasă pe drumuri neasfaltate, mașina blocându-se într-un șanț, grupul ajunge la gaterul care era abandonat. Neavând posibilitatea de a se mai întoarce, cei trei sunt nevoiți să înnopteze alături de bătrânul senil și au astfel șansa să analizeze mai bine ideile proprii despre empatie și generozitate. Radu Muntean despre film: „Este filmul meu cu cea mai multă acțiune, în sensul clasic și fizic al cuvântului. Decorul, cu pădurea întunecată, noroiul, casele strâmbe, gaterul abandonat, văile către nimic, va fi aproape un personaj în film.”
Ciclul de cinema Europa 61 – al cărui titlu face o aluzie indirectă la unul dintre filmele de referință ale cinematografiei europene, Europa 51 de Roberto Rossellini, cât și la aniversarea Uniunii Europene care, în 2019, la prima ediție a festivalului, a împlinit 61 de ani de existență (Comunitatea Economică Europeană a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958) – își propune să celebreze Europa ca identitate culturală, socială și politică prin intermediul prezentării unor filme, din țări europene (România, Germania, Luxemburg, Franța, Cehia, Ungaria, Italia s.a), toate fiind importante în înțelegerea a ceea ce înseamnă Europa astăzi. Revoluția Franceză, al Doilea Război Mondial, Primăvara de la Praga, emigrația sau drepturile copilului sunt doar câteva dintre temele explorate în această programare. Carlos Nogueira a rezumat intențiile Europa 61 astfel: „provocăm publicul să vorbească despre Europa, mai ales, prin intermediul unei selecții de filme bune.ˮ
Europa 61 este un proiect co-organizat de EUNIC Portugalia și nu ar fi fost posibil fără sprijinul Biroului Europa Creativă - MEDIA Desk Portugalia, al Institutului Goethe din Portugalia, al Ambasadei Austriei, Ambasadei Belgiei, Institutului Cervantes de la Lisabona, Ambasadei Estoniei, Institutului Francez din Portugalia, Ambasadei Ungariei, Ambasadei Irlandei, Institutului Italian de Cultură din Portugalia, Ambasadei Luxemburgului, Ambasadei Republicii Cehe și al Institutului Cultural Român de la Lisabona.
PROGRAM EUROPA 61
Assandira, Salvatore Mereu, Italia, 2020, FIC, 126'
Exile, Visar Morina, Germania, 2020, FIC, 116'
Intensive Life Unit, Adéla Komrzý, Cehia, 2021, DOC, 73’
Întregalde, Radu Muntean, România, 2021, FIC, 104'
Magnetic Beats, Vincent Maël Cardona, Franța, 2021, FIC, 98'
The Cry Of Granuaile, Dónal Foreman, Irlanda, 2022, FIC, 82'
The Last Ones Veiko Õunpuu, Estonia, 2020, FIC, 117'
The Restless, Joachim Lafosse, Belgia, 2021, FIC, 73'
Those Who Remained, Barnabás Tóth, Ungaria, 2019, FIC, 83'
Tune into the Future, Eric Schockmel, Luxemburg, 2020, DOC, 52'
Welcome to Siegheilkirchen, Santiago Lopez Jover, Marcus H. Rosenmüller, Austria, 2021, ANI, 85'
Who's Stopping Us, Jonás Trueba, Spania, 2021, DOC, 220'
Mai multe informații despre festival:https://www.portopostdoc.com/home/festival/2022/programas/view?id=184