Participare de înalt nivel la conferința susținută de Andrei Oișteanu la Haga

Participare de inalt nivel la conferinta sustinuta de Andrei Oisteanu la Haga Participare de inalt nivel la conferinta sustinuta de Andrei Oisteanu la Haga

Conferința susținută de Andrei Oișteanu la sediul comunității evreiești liberale din Haga, cu ocazia încheierii Președintiei române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), a reunit un număr important de personalități și oficiali olandezi, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului academic, ai comunității românești, ai Ligii studenților români din străinătate (LSRS), precum și numeroși jurnaliști.

Evenimentul a fost organizat de ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, cu sprijinul Rabinului Marianne van Praag al comunității evreiești liberale din Haga, și s-a desfășurat în data de 2 martie 2017, la sala Glazen Zaal.

Conf. dr. Andrei Oișteanu de la Universitatea București, cercetător și membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române, a susținut conferința Evreii din România în context european: asemănări și diferențe și a lansat cartea Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european, lucrare tradusă în limba engleză, publicată de editura University of Nebraska Press în 2009. Cu acest prilej a fost vernisată expoziția Educația și Memoria Holocaustului în România, realizată de Președinția română a IHRA cu sprijinul Institutului Național pentru Memoria Holocaustului din România „Elie Wiesel“, care a prezentat, în cele 15 panouri foto-documentare, principalele realizări ale Președinției române a IHRA.

Mesajele transmise cu această ocazie de Rabinul comunității evreiești liberale din Haga, doamna Marianne van Praag, de Ambasadorul României în Regatul Țărilor de Jos, E.S. doamna Brândușa Predescu și de directorul adjunct al ICR Bruxelles, doamna Carmen Ducaru, au subliniat prioritățile și realizările Președinției române a IHRA și au accentuat importanța educației în conștientizarea relevanței Holocaustului și combaterii tuturor formelor de extremism, intoleranță și antisemitism.

Rabinul a evocat interesul comunității evreiești din Haga pentru cunoașterea și memoria Holocaustului din România, a mulțumit Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos și ICR Bruxelles pentru inițiativă și excelenta colaborare și a prezentat istoria Sinagogei comunității evreiești liberale din Haga, una dintre cele mai vechi și numeroase din Olanda.

Andrei Oișteanu aprezentat specificitățile comunității evreiești din România în raport cu alte comunități evreiești din Europa centrală și orientală. În prelegerea sa, în traducerea admirabil executată de jurnalistul și scriitorul Jan Willem Bos, distinsul intelectual român a încercat să deconstruiască modul în care imaginea evreului este structurată în cultura românească, așa cum sunt stereotipurile antisemite, care contribuie la portretul „evreului imaginar“.

Interviul profesorului Andrei Oișteanu acordat corespondentului Radio România Actualități în Olanda, a fost difuzat duminică, 5 martie a.c., în emisiunea „Deschis în weekend“ cu titlul Președinția României la IHRA, la final.

Proiectul s-a înscris în seria evenimentelor de diplomație publică și culturală organizate de ICR Bruxelles în contextul deținerii Președinției române a IHRA, dedicate memoriei, educației și cercetării Holocaustului și a valorificat vizibilitatea României pe această tematică în rândul publicului din spațiul de referință.