Participanţii Şcolii de Vară ICR au primit atestate de la Universitatea "Babeş-Bolyai"

Închiderea oficială a Școlii de Vară de Limba Română ICR de la Braşov a avut loc vineri, 26 iulie, la Centrul Cultural Reduta. Timp de patru săptămâni, 23 de străini din Brazilia, SUA, Belgia, Croaţia, Israel, Spania, Luxemburg, Polonia, Suedia au urmat cursuri de limba română, au participat la ateliere de dicţie, teatru şi gastronomie, la prelegeri, dar au mers şi în excursii de documentare în zona Braşovului. 

În ultima săptămână a programului ICR, profesoarele le-au făcut o surpriză cursanților. Pornind de la fraza "A fost odată ca niciodată, a fost odată ca-n povești"  le-au prezentat câte o imagine a fiecărui cursant, însoțită de un text în versuri care îi descria, evidențiind unele trăsături remarcate în timpul Școlii de Vară. La final, filmul de prezentare UBB a fost proiectat cu mesajul "Ne vedem la Cluj!". Emoționați, cursanţii au promis că vor participa şi la următoarea ediție a Şcolii de Vară și  le-au mulțumit profesoarelor și coordonatorilor ICR.

De asemenea, în săptămâna 22 -26 iulie, istoricul, jurnalistul, eseistul și omul politic Adrian Cioroianu, ambasador al României pe lângă UNESCO, a prezentat informații despre Centenarul României, la Centrul Cultural Reduta. Cursanții au aflat câteva date importante din istoria celor 100 de ani, precum și cauzele și consecințele evenimentelor din jurul acestor date.

În plus, scriitorul, traducătorul și criticul literar Marius Chivu a susținut prelegerea "Introducere în piața românească de carte", în data de 25 iulie, la Sala de Conferințe a hotelului Capitol. Le-a vorbit cursanților despre vânzarea și editarea cărților în România, despre librării, prezentând ultimele statistici privind numărul de cititori, numărul aparițiilor editoriale și cât de mult mai citesc românii. De asemenea, scriitorul le-a oferit cursanților cărți semnate de autori români, numere din revistele Dilema Veche și Iocan.

Conform Acordului încheiat între Institutul Cultural Român şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, următoarea ediție a Școlii de Vară va avea loc la Cluj, în iulie 2020.

Mai multe detalii despre ediţia a XXV-a a Şcolii de Vară ICR:

https://www.icr.ro/pagini/provocarile-si-experientele-cursantilor-straini-la-scoala-de-vara-icr-de-la-brasov

https://www.icr.ro/pagini/profesorii-de-la-scoala-de-vara-icr-progresul-participantilor-se-vede-in-acumularea-proverbelor

https://www.icr.ro/pagini/peste-20-de-straini-participa-la-scoala-de-vara-icr-de-la-brasov-ca-sa-cunoasca-romania