Participanți din 17 țări la ediția a XVII-a a Cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească

38 de participanţi din 17 țări vor urma, în perioada 5-30 iulie 2011, la Brașov, Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate de Institutul Cultural Român. Ajuns la ediția a XVII-a, programul este derulat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor" şi Grupul de Iniţiativă Locală „Corona".

Au ales să studieze limba română la Brașov interpreţi de la Consiliul Europei şi de la Consiliul Uniunii Europene, cercetători, profesori, doctoranzi, studenţi, dornici să-și aprofundeze cunoștințele lingvistice și culturale sau aflați la primul contact cu spațiul românesc. Cursanţii provin din SUA, Austria, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia, Spania, Suedia şi Ucraina.

Și la această ediție, cursurile intensive de limba română și cele de cultură şi civilizaţie românească (pe teme de istorie, literatură, cinematografie, politică şi jurnalism) sunt completate de ateliere de creaţie (dans de societate din secolul al XIX-lea, jurnalism şi publicitate, gastronomie, meşteşuguri – artă decorativă, modelaj în lut), proiecţii de filme și excursii de documentare culturală. O „seară internaţională" le va oferi participanților prilejul să-şi prezinte ţările din care vin, fiecare cu specificul propriu (obiceiuri, băuturi, mâncăruri tradiţionale, ș.a.).
Programul de documentare va începe cu o vizită la Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu (www.muzeulastra.ro).

La terminarea cursurilor, absolvenții susţin un test în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică oferit de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii române, eliberat de Institutul Cultural Român.

Vineri, 22 iulie 2011, de la ora 20.30, la Centrul Cultural Reduta din Braşov, Formaţia „Anton Pann" va susține concertul „La curţi mari domneşti – Compozitori români din sec.XVII – XIX". Evenimentul face parte din seria de întâlniri muzicale „Când Bizanţul eram noi", derulată de ICR în perioada martie-decembrie 2011. Cursanții și publicul brașovean sunt invitați într-un periplu prin istoria muzicii vechi româneşti, ilustrată prin creațiile unor personalități precum Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Anton Pann, George Ucenescu. Nu vor lipsi referirile la Braşov ca punct de confluenţă, inclusiv sonoră, între Apus şi Răsărit. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Detalii: www.icr.ro/cursuri_brasov