PARIS. «Rencontres Musicales Enesco», ediţie specială, la 140 de ani de la naşterea marelui compozitor

Institutul Cultural Român de la Paris co-organizează, împreună cu Societatea Muzicală Franceză „George Enescu” şi Ambasada României la Paris, cea de-a 8-a ediţie a „Rencontres Musicales Enesco” (Întâlnirile Muzicale Enescu). Festivalul, al cărui partener tradiţional, încă de la prima ediţie, este ICR Paris, se va derula în perioada 1-15 octombrie 2021, în diverse săli din capitala franceză. Ediţia de anul acesta va fi specială, fiind dedicată împlinirii a 140 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu.

„Întâlnirile” sunt concepute ca un Festival de muzică franceză şi românească din secolele XX şi XXI, sub egida căruia se desfăşoară şi Concursul internaţional de artă vocală „George Enescu”. Acesta din urmă cuprinde secţiunile „Tineri cântăreţi profesionişti” şi „Mari amatori de artă vocală”.

Începând cu anul 2020, «Rencontres Musicales Enesco» Paris a demarat un parteneriat strategic cu Festivalul Internaţional George Enescu de la Bucureşti, care constă în invitarea laureatului Concursului Internaţional de pian George Enescu 2021. Invitata „Rencontres” este Adela Liculescu. Din partea Festivalului Internaţional George Enescu de la Bucureşti, reciprocitatea constă în invitarea, la ediţia 2021, a laureatului Concursului internaţional de canto Georges Enesco de la Paris – Emilie Rose Bry, care a obţinut, în 2019, Grand Prix de la Musique contemporaine. Emilie Rose Bry a fost prezentă în 5 septembrie 2021 în cadrul concertului London Mozart Players. Tot începând cu ediţia 2020, «Rencontres Musicales Enesco» se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Delegaţiei României pe lângă UNESCO, Paris.

Programul Festivalului:

1. Vineri 1 octombrie 2021, Sala de concerte a sediului Automobile Club de France, 6 place de la ConcordeIntegrala creaţiei pentru pian, de George Enescu. Program: Suita a III-a, Rapsodia, de George Enescu, Echo 1, de Violeta Dinescu, This is America, de Jean Pierre Amanet. Invitate: Dana Ciocârlie şi laureata concursului Enescu de la Bucureşti, Adela Liculescu.

2. Luni 4 octombrie 2021, Sala de concerte a sediului Automobile Club de France. Concert Enescu-Debussy. Program: Sonata I de George Enescu, Caietul I de preludii, de Claude Debussy. Invitat: pianistul François-Frederic Guy.

3. Duminică 10 octombrie 2021, Sala Bizantină a Hôtel de Béhague, Ambasada României la Paris. Concert-spectacol, omagiu celei de-a 85-a aniversări a creaţiei operei Oedip, de George Enescu, la Opera din Paris: „Oedip, istoria unei capodopere”. Program: extrase din opera Oedip. Interpretează: laureaţii concursului de canto Georges Enesco Paris 2020 (baritonul Olivier Brunel, soprana Jeanne Mendoche. Acompaniază: pianista Alina Pavalache. Invitaţi: baritonul Paul Gay. Prezintă: Marius Constantinescu.

4. Luni 11 octombrie 2021, Sala Bizantină a Hôtel de Béhague, reşedinţa României la Paris. Program: Recital de lieduri românești și franceze de George Enescu. Interpretează: laureatele concursului de canto Georges Enesco Paris 2020 (Kumi Sakamoto, Jeanne Mandoche, Jeanne Lefort). Acompaniază: pianista Alina Pavalache.

5. Vineri 15 octombrie 2021: Sala Colonne. Finala concursului de canto George Enescu. Interpretează: finalişti. Invitaţi: orchestra simfonică a concursului de canto George Enescu, dirijată de Leonard Dumitriu, de la Universitatea de Arte George Enescu, de la Iaşi.

Premiile acordate:

1. Marele Premiu „Operaˮ - 3000 EUR

2. Al Doilea Marele Premiu „Opera” – 2000 EUR

3. Al treilea Marele Premiu „Opera” – 1500 EUR

4. Marele Premiu „Muzica Contemporanăˮ - 3000 EUR

Primele patru premii sunt acordate de Societatea muzicală franceză Georges Enesco şi Asociaţia Noesis, prin finanţare SEAM – Societatea editorilor şi autorilor de muzică din Franţa

5. Marele Premiu „George Enescuˮ – 3000 EUR, acordat anual de Institutul Cultural Român de la Paris

6. Premiul „Rol sau Concert” la Opera din Cluj– Opera Naţională din Cluj oferă laureatului pe care îl alege un concert cu orchestra sau un rol la Opera din Cluj

7. Premiul special „Jules Massenet”acordat de Asociaţia „Jules Massenet” - 1000 EUR

8. Marele Premiu „Viorica Cortez” – 1000 EUR

9. Premiu special al compozitorului Henry Nafilyan - 1000 EUR

Pentru bilete la concerte, accesaţi acest link: https://www.weezevent.com/concerts-rencontres-musicales-enesco

Pentru bilete la concurs, accesaţi acest link: https://www.weezevent.com/concours-de-chant-5