PARIS. Frunza, tema expoziției de pictură, sculptură, muzică și performance „Et Dieu créa... la feuille“

Pictorițele Marie-Line Goldenberg (alias Tillandsia), Petra Marian și Delia Avram, sculptorul Sebastien Kito, muzicianul Nucu Pandrea și performerul Paul Cordoș sunt protagoniștii expoziției „Et Dieu créa... la feuille“ (Și Dumnezeu a creat...frunza), deschisă în perioada 13-28 octombrie 2020 în Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris. Publicul parizian este invitat la vernisaj în zilele de 13 și 15 octombrie, și la finisajul expoziției, în data de 28 octombrie 2020.

Titlul este o trimitere spre celebrul film al regizorului Roger Vadim, Et Dieu...créa la femme (Și Dumnezeu a creat...femeia), în expoziție frunza fiind prezentă în mai multe forme și dimensiuni: senzuală, abstractă, uscată, sub forma unor picturi, sculpturi, performance live. Curatorul expoziției este Petra Marian, iar conceptul se organizează în jurul toamnei, dar și al corpului uman. Sculpturile de talie mică vor fi prezentate pe socluri în galerie, obiectele confecționate vor fi expuse pe o masă improvizată dintr-un lemn recuperat, în grădina interioară.

Pereții vor fi decorați cu aproximativ 20 de opere create la fața locului, opere pictate de Tillandsia, Petra Marian și Delia Avram, în culorile toamnei, reprezentând atât peisaje abstracte cât și trupuri.  Întreaga sală va fi presărată cu frunze, iar în mijloc se va afla sculptura artistului Sébastien Kito. Pe unul dintre pereți, utilizând un videoproiector, artistul Nucu Pandrea va interpreta repetitiv un mozaic de cântece diferite; înregistrarea video îl reprezintă pe artist rupând o frunză dintr-un arbore, utilizând-o ulterior ca instrument muzical. Pe o masă din grădina interioară, fructe uscate și diferite feluri de brânză sunt prezentate individual pe frunze deja culese, colorate, curate, ca un tablou în stilul celor pictate de Arcimboldo. La finalul vernisajului, invitații vor primi cadou câte o frunză semnată de un artist.

Marie-Line Goldenberg, aleas Tillandsia – artist plastic. Provine dintr-o familie de artiști. Prezintă primele sale tablouri la vârsta de 15 ani cu grupul „Peintres du Marais“ (Pictori din Marais), participare care îi va aduce primirea premiului de încurajare din partea publicului „La Palme d'Argent“, din mâinile fostului președinte al Franței, Jacques Chirac, pe atunci primar al Parisului. Ocupându-se de cercetarea aprofundată a culorii, materiei și echilibrului compoziției, Tillandsia se inspiră în operele sale din culturile lumii și din dragostea sa pentru natură. Operele sale au fost deja expuse în locuri renumite, cum ar fi Assemblée nationale (Camera deputaților), rue de Seine sau place des Vosges. Mai multe informații : https://mldtill.wixsite.com/artist

Petra Marian – artist plastic. S-a născut la Câmpia Turzii, dar locuiește și expune la Paris, după ce a petrecut 15 ani în insulele Caraibe franceze. Gesturile sale artistice sunt impulsive, ghidate de o energie aproape masculină, iar „uneltele“ sale sunt cuțitele, mistriile sau chiar propriul ei corp. Pictura în ulei este preferata sa, un coktail dinamic și senzual în același timp. Expozițiile sale de pictură pariziene au avut loc înainte de instalarea sa în capitala Luminilor, la Institutul Cultural Român din Paris, în zona Saint-Germain-des Près, în cartierul Marais, la Grand Palais.

Nucu Pandrea – muzician, compozitor. Supranumit maestrul frunzelor, știe să cânte ca nimeni altul la frunză. Este o artă e care o stăpânește încă din copilărie, transmisă de tatăl său. Este invitat adeseori să însoțească grupul de blues Nightloosers sau chiar pe compozitorul Gheorghe Zamfir. Locuiește și muncește la Cluj.

Sébastien Kito – sculptor. Născut în1963, locuiește și lucrează la Paris. Sébastien Kito și-a exprimat mereu dorința de a descoperi și cerceta cultura țării sale de origine, Japonia. El s-a lansat astfel pe calea artistică a mai multor membri din familia sa, cum ar fi de exemplu tatăl său, Akira Kito, celebru reprezentant al artei japoneze în Parisul interbelic. Urmează, din 1985, cursurile celebrei Școli Naționale de Beaux-Arts din Paris. Apropiat ca stil de mai multe curente artistice, are o preferință pentru grupul CoBrA, pe care și tatăl său îl frecventase. Este un apropiat al lui Pierre Alechinsky și devine asistentul lui Raymond Hains. Sébastien Kito știe să sugereze cu o ușurință aparentă relațiile, schimburile, detaliu care conferă sculpturilor sale un aspect fragil și puternic în același timp.

Delia Avram – artist plastic, fotograf. Originară din România, cu o largă cultură artistică, ea străbate detaliile unui văl al iluziilor, anumite creații ale sale rupând bariera tehnicii cunoscute sub numele «trompe l’œil». Pasionată de fotografie și sport, domenii în care corpul ocupă locul central, ea se imbibă de acest univers pentru a se inspira ulterior în pânzele sale. Universul său emană un parfum de mister, dezvăluindu-și intențiile pe măsură ce acesta este traversat de privirea noastră. A expus în România și Elveția. Mai multe informații: https://deliaavraam.wixsite.com/deliaavram/work

Paul Cordoș – performer. Pasionat de arta sârmei răsucite, creând primele sale obiecte și instalații artistice la începutul anilor 2000, clujeanul Cordoș semnează creații în multiple dimensiuni, de la cele mai mici la cele foarte mari (mai mult de 5 m). Utilizează sârmă din zinc galvanizat sau recuperată de pe șantiere. Își modelează obiectele fără sudură, fără suport model, la rece, creațiile sale fiind bidimensionale sau tridimensionale. Lucrările sale sunt expuse peste tot în lume, România, Franța, Austria, Elveția, Germania, Italia, Monaco, Statele Unite.