Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole aduce un omagiu lui Sergiu Celibidache la 25 de ani de la moartea sa

Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii Spaniole aduce un omagiu lui Sergiu Celibidache la 25 de ani de la moartea sa

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE), în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, comemorează printr-un concert extraordinar aniversarea a 25 de ani de la moartea maestrului Celibidache, care a dirijat această orchestră în numeroase ocazii.

Concertul va avea loc pe 9 iulie la Teatrul Monumental din Madrid, cu participarea a trei discipoli ai maestrului Celibidache, dirijorii Antoni Ros-Marbà, Mark Mast și Enrique García Asensio.

Concertul va fi înregistrat și difuzat la Televiziunea Națională Spaniolă (TVE) în cadrul emisiunii Los Conciertos de La 2 și la Radio Clásica.

Programul concertului include 3 opere: „Meditación al Viernes Santo” („Meditație în Vinerea Mare”, lucrare pentru coarde compusă de Antoni Ros-Marbá și dedicatã maestrului Celibidache), „Der Taschengarten”, lucrare în 13 părți, de Sergiu Celibidache, premieră în Spania și „Celibidachiana” de Antón García Abril.

A doua piesă este o suită orchestrală compusă de Sergiu Celibidache și va fi propusă publicului din Spania în premieră la acest concert. Piesa a fost înregistrată în 1979 de Orchestra Simfonică Radio Stuttgart într-o producție caritabilă UNICEF pentru copii. Această lucrare este împărțită în 13 părți, iar primele șase vor fi interpretate sub bagheta dirijorului Antoni Ros-Marbá, care va lăsa apoi pupitrul maestrului Mark Mast în cea de a doua parte. A treia și ultima operă din concertul Orchestrei Simfonice RTVE este o piesă a compozitorului spaniol Antón García Abril, intitulată „Celibidachiana”, compusă la cererea Orchestrei Naționale a Spaniei în 1982 și dedicată, după cum indică numele său, lui Sergiu Celibidache. La pupitru va fi dirijorul Enrique García Asensio, cel care a susținut de la început ideea acestui eveniment muzical unic, fiind și autorul unui volum despre tehnica lui Celibidache.

Maestrul Asensio a subliniat importanța istorică a acestui concert în care participă primii doi dirijori titulari ai Orchestrei Radioteleviziunii Spaniole, numiți în 1966 (Ros Marbá și García Asensio) și dirijorul orchestrei din München, unde a fost titular Celibidache, toți legați profund de maestrul lor și tehnica sa.

Dat fiind caracterul excepțional al concertului, vor asista de asemenea fiul și nepotul maestrului Celibidache, alături de numeroși reprezentanți ai instituțiilor culturale spaniole și europene, autorități, melomani și critici muzicali din capitala Spaniei.

Enrique García Asensio-născut în Valencia (Spania), a studiat vioară, muzică de cameră, armonie, contrapunct si compoziție la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid.

La vârsta de 11 ani este violonist în orchestra Conservatorului, în care devine mai târziu concertmaestru și dirijor. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania. A fost dirijor titular al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole și a desfășurat o intensă activitate pedagogică, prezentând programul TVE„El Mundo de la Música” (Lumea muzicii) între 1976 și 1980, ceea ce l-a făcut foarte cunoscut în Spania.

Activitatea profesională internațională este prodigioasă, desfășurându-se în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Puerto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicană, Brazilia, Japonia, Islanda, Bulgaria, România, Grecia, Israel, Rusia, Africa de Sud, Irlanda de Nord, Elveția, Anglia, Portugalia, Italia, Franța, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Republica Cehă și Slovacia. Are o discografie extinsă în Spania și Anglia.

Enrique García Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internaționale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania), precum și la cele de la Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a susținut Sergiu Celibidache (1960, 1961,1962 si 1963), câștigând în ultimul an premiul „Cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena.

In străinătate, a susținut cursuri de dirijat în Santo Domingo (Republica Dominicana), Kerkrade (Olanda), dar și în Toledo, Madrid, Valencia, Chauchina (Granada), Minglanilla (Cuenca), Granada, Liria, Buñol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d'Uixó, Montroy, de Algar Palancia și Pinoso, în Valencia.

A fost numit Director Onorific de către numeroase asociații de prestigiu precum Uniunea Muzicală de Liria (Valencia) si Societatea de Artă din Buñol (Valencia). Este Cavaler al Ordinului Sfântul Potir și Cavaler al Ordinului Regal Santa Maria del Puig. Din 1986 este membru al Consiliului Culturii din Valencia.

Enrique Garcia Asensio a declarat de nenumărate ori că Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru acesta ca un al doilea tată. Este autorul unei cărți despre tehnica lui Sergiu Celibidache: Dirección musical: la técnica de Sergiu Celibidache.

Mark Mast- născut în 1963 în Freudenstadt (Germania), a început studiul pianului la vârsta de cinci ani. Mai târziu a studiat și chitară și saxofon. După terminarea liceului în 1982, a început să studieze Muzicologia și Literatura germană la Universitatea din Heidelberg.

In 1983 a început studiile de Educație Muzicală la Heidelberg-Mannheim Music Academy, unde principala sa specializare a fost dirijatul. Pe parcursul studiilor a luat parte la numeroase ore de dirijat susținute de Leonhard Bernstein, dar a și dirijat Heidelberger Streicherensemble și Junge Musikfreunde, precum și Corul Renegaten din Mannheim.