Orchestra Română de Tineret deschide Festivalul Internațional „Piano Extravaganza” de la Sofia

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal deschide cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internațional „Piano Extravaganza” de la Sofia, cu un concert extraordinar ce va avea loc pe 28 septembrie 2022, ora 19.30, în Sala Filarmonicii din capitala bulgară. Concertul, care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Președinților României și Bulgariei, este organizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română și Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Ambasadei României la Sofia și în parteneriat cu Ministerul bulgar al Culturii și Primăria municipiului Sofia.

Soliştii concertului de gală vor fi pianistul Ludmil Angelov și violonistul Mincho Minchev, iar programul va cuprinde compoziții de Sabin Pautza – Dansuri româneşti, W.A. Mozart/Philip Wilby – Concertul pentru vioară, pian şi orchestra în Re major K. Arh. 56/ 315f şi Antonin Dvořák – Simfonia a VIII-a în Sol major op. 88.

În privința semnificației concertului, ambasadorul României la Sofia, E. S. Brândușa Predescu a arătat următoarele: „Împreună cu partenerii bulgari, cu iubitorii de muzică din țara vecină dorim să marcăm împlinirea a 30 de ani de când relațiile româno-bulgare funcționează pe baze noi, în urma semnării Tratatului bilateral de prietenie, cooperare și bună-vecinătate. De asemenea, dorim să celebrăm cei 15 ani de când țările noastre au aderat, împreună, la Uniunea Europeană. Să readucem în atenția publicului acest moment unic, să îl prețuim, să reflectăm asupra beneficiilor indiscutabile pe care apartenența la Uniunea Europeană le-a adus pentru țările noastre, pentru noi ca cetățeni. Fantastica Orchestră Română de Tineret sub bagheta magică a maestrului Mandeal concertând împreună cu doi mari artiști bulgari – diplomație culturală la superlativ și un exemplu grăitor referitor la excelența cooperării româno-bulgară în domeniul artelor și muzicii”.

Președintele ICR, Liviu Jicman, a declarat: „Ne onorează Înaltul Patronaj acordat de Președintele României, Klaus Iohannis și de Președintele Bulgariei, Rumen Radev, acestui eveniment extraordinar. Concertul organizat împreună cu Ambasada României la Sofia reprezintă punctul culminant al calendarului cultural bogat din acest an aniversar. În 2022, Institutul Cultural Român a sprijinit prezența cineaștilor români la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, colaborare care a deschis seria proiectelor comune de diplomație publică și culturală, continuată cu expoziția artistului român Vlad Nancă la Institutul de Artă Contemporană de la Sofia, participarea a trei invitați din România la Forumul European de Arhitectură, rezidența pictorului Răzvan Năstase la Festivalul Internațional Francofon Soleil din Sozopol și cu evenimentul literar de la „Noaptea Literaturii Europene“ care l-a avut în prim-plan pe scriitorul Claudiu Florian. De asemenea, Editura ICR a publicat albumul Lecturi vizuale etnologice la românii din Bulgaria. Regiunea Vidin (autori: Emil Ţîrcomnicu şi Cătălin Alexa). Suntem onorați că ICR a devenit principalul partener alături de care se dezvoltă relațiile culturale dintre Bulgaria și România.”

Festivalul internațional Piano Extravaganza a avut loc pentru prima oară în octombrie 2011 şi a apărut ca o încununare a eforturilor pianistului Ludmil Angelov, fondator şi director artistic al acestuia. Principalul scop al Festivalului este punerea în valoare a tezaurului repertorial pianistic prin promovarea unor lucrări de valoare deosebită, prea puţin cunoscute, și lucrări create de compozitori care s-au aflat în umbra celebrităţilor istoriei muzicii clasice.