Opt scenariști din șase țări participă la rezidența internațională Pustnik

Cea de-a cincea ediție a rezidenței internaționale de scenaristică Pustnik, care se desfășoară  între 2 și 9 septembrie 2019 la Portul Cultural Cetate, a anunțat numele celor opt participanți, aleși dintr-un număr total de 119 înscrieri, din 44 de țări. Cei opt finaliști selectați de curatorii rezidenței – Andreea Borțun și Bryn Chainey – vin din șase state: Ori Aharon (Israel/România) – OSHER; Phyllis Grae Grande (Filipine) – Everybody Leaves; Tess Martin (USA) – Tracing Rita; Alexandru Mavrodineanu (România) - A serious man; Kerstin Neuwirth (Austria) – ABITANTI; Jayisha Patel (UK) – When Ash Falls; Diana Voinea (România) – Chronicle of a disappearance și Jack Wake-Walker (UK) – Scarlett123.

Institutul Cultural Român se numără printre partenerii ediției. Timp de șapte zile, participanții își vor dezvolta primul sau al doilea scenariu de lungmetraj pe malul Dunării și vor avea parte de întâlniri cu profesioniști autohtoni și internaționali, printre care se numără producătoarele Marie Dubas (Deuxième Ligne Films - Franța) și Len Rowles (Humdinger Films/ Protagonist - UK), scenaristul Laurence Coriat, regizoarea siriană Soudade Kaaden, care va susţine prelegeri despre tehnici regizorale contemporane, Bianca Miruna Oana, producătoarea filmului „Touch me not“, câștigător al Ursului de Aur la Berlinale, Anca Caramelea şi Nicolae Constantin Tănase, care vor susţine la rândul lor prelegeri despre regia de film şi educaţia cinematografică si vor pregati atelierele de scenaristică.

 Aceștia vor beneficia și de îndrumare din partea lui Laurence Coriat, scenarista filmelor semnate de Michael Winterbottom: “Wonderland” și “O vară în Genova”, producătoarelor Bianca Oana, producătoarea câștigătorului Ursului de Aur la Berlinale "Touch Me Not", Marie Dubas, co-producătoarea filmului “God Exists, Her name is Petrunija” (Premiul Juriului la Berlinale 2019) și Len Rowles, fondatoarea casei de producție Humdinger Films, care are în portofoliu scurtmetraje nominalizate la Oscar sau BAFTA.

Înainte de sosirea ei la Pustnik, Marie Dubas va fi prezentă în București la o proiecție specială a filmului Dumnezeu există, numele ei este Petrunija care va avea loc vineri, 6 septembrie, orele 20:30, la Cinema Elvire Popesco și care va fi urmată de un Q&A cu producătoarea. Proiecția este organizată de Bad Unicorn, în parteneriat cu „Pustnik”.

Finaliștii și invitații ediției #5 vor lua parte la discuții, masterclass-uri și dezbateri. De asemenea, va exista un panel de profesioniști locali care vor dezbate oportunitățile de coproducție din România.

Pustnik este prima rezidență internațională de scenaristică desfășurată în România. Proiectul își propune să le ofere tinerilor scenariști un context prielnic dezvoltării poveștilor la care lucrează, într-un cadru natural și relaxat, departe de presiunile industriei. În același timp, Pustnik își dorește să creeze în jurul său o rețea de profesioniști din cinema, cercetători și oameni de cultură, cu scopul încurajării colaborărilor dintre aceștia.

Mai multe informații pe: www.pustnik.com, www.facebook.com/pustnik

Program organizat de Asociația TETA.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.

Parteneri: Institutul Francez, British Council România, CinEd.

Parteneri Media: Film New Europe, TV5 Monde Romania, Films in Frame, Sub25, Liternet, The Institute, IQAds, Smark, Aarc.ro, Tananana.


afiș