Opera poetului Mihai Eminescu, prezentată pe scena Ateneului din Madrid

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită, în capitala Spaniei, la Ateneul din Madrid, printr-un eveniment care va aduce pe scena prestigioasei instituții de cultură madrilene opera poetică a lui Mihai Eminescu. Evenimentul, care va avea loc marți, 17 ianuarie 2023, este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, împreună cu Ambasada României în Regatul Spaniei și în colaborare cu Asociación Timișoara Capital Europea de la Cultura.

Ateneul din Madrid este o instituție culturală privată situată în capitala Spaniei, care a fost fondată în 1835. Numele său complet este Ateneo Científico, Literario y Artístico de Madrid / Ateneul științific, literar și artistic din Madrid. Rădăcinile Ateneului provin de la idealurile francofililor și liberalilor de la începutul secolului al XIX-lea, fiind o instituție emblematică a vieții politice și culturale a Madridului.

Șase președinți de guvern și aproape toți laureații premiilor Nobel, mulți politicieni ai celei de-a Doua Republici și diferiți membri ai generației ´98 au marcat istoria acestei instituții.

Evenimentul va cuprinde următoarele activități:

Partea I: Prezentarea programului cultural al Timișoara Capitală Europeană a Culturii de către domnul Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Partea II: Recital poetic muzical

·Lecturi din opera poetică a lui Mihai Eminescu în română și spaniolă, cu proiecții video. Vor fi invitate să participe la lectură personalități din lumea culturală, instituțională și politică din Madrid, studenți, profesori, elevi ai cursurilor de română, scriitori, jurnaliști și critici literari, membri ai comunității românești. Lecturile se vor succeda, astfel încât fiecare nou invitat să continue de unde a terminat precedentul cititor, fără a opri fluxul lecturii.

·Lecturi din operele poetice ale scriitorilor români reprezentativi traduși în spaniolă (proiecții video)

·Recital muzical

La eveniment vor participa:

Reprezentanți ai Ambasadei României în Regatul Spaniei, domnul Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, reprezentanți ai instituțiilor culturale spaniole și europene, poeți, critici literari, scriitori, traducători, artiști, studenți- membri ai Ligii Studenților Români din Spania.

Moderatorul activității este José Manuel Lucía Megías, filolog și scriitor spaniol, profesor universitar al facultății de filologie a Universității Complutense din Madrid și președinte al secției Literatură a Ateneului din Madrid.

Mai multe informații despre eveniment: https://bit.ly/3CyiQaq.