One World Romania 11. Get Real!

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania va avea loc – de această dată pe parcursul a 10 zile, în perioada 16 – 25 martie. 2018 este anul multor aniversări istorice –100 de ani de la Marea Unire a României și 170 de ani de la Revoluția din 1848.

One World Romania 11 prezintă în 2018 lumea și realitatea din jurul nostru dintr-o perspectivă istorică – în primul rând, organizatorii privesc asupra trecutului ca să înțeleagă mai bine cum este influențat prezentul. Totodată, ei îşi doresc să analizeze prezentul, să înveţe din reușitele sau eșecurile istorice, astfel încât, încet-încet, să se pună bazele unui viitor mai bun.

Prin imaginea One World Romania 2018 s-a încercat transpunerea trecutului - reprezentat idilic - în realitatea urbană a României secolului 21. Afișul recreează tabloul realizat de C. D. Rosenthal în 1849 – „România rupându-și cătușele pe Câmpia Libertății”. Imaginea ediției One World Romania 11 o are în centru pe Alina Șerban, actriță și regizoare și este realizată de Alexandru Solomon și fotografiată de Valeriu Cătălineanu. Grafica este semnată de Crina Ioana Atanasiu și Adriana Jipa.

Documentarele și programele One World Romania își propun să arate realitatea de pretutindeni și să stârnească discuții care să crească implicarea societății civile în modelarea viitorului. Echipa de selecție alege cele mai interesante documentare din toată lumea, de care spectatorii se vor bucura în martie la București. Programul este coordonat de Andrei Rus, care se alătură echipei One World Romania, în calitate de co-director al festivalului.

Institutul Cultural Român este partner al Festivalului, alături de Centrul Național al Cinematografiei, Comisia Europeană - Reprezentanța în România, Primăria Capitalei prin, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Organizația Internațională pentru Migrație, Muzeul Național de Artă Contemporană.

Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh București.

Mai multe detalii despre evenimente găsiţi aici http://oneworld.ro/2018/l/ro/