Omagiu lui Horaţiu Rădulescu şi compozitorilor «spectrali»

Duminică, 31 ianuarie 2010, orele 18,00 la Accademia di Romania va avea loc concertul omagial dedicat compozitorului Horaţiu Rădulescu, concert susţinut de doi artişti binecunoscuţi ai scenei muzicale italiene. Maurizio Barbetti (violă) şi Francesco Cuoghi (chitară şi live electronics) propun un itinerar muzical prin opera lui Horaţiu Rădulescu, precum şi o incursiune în creaţia contemporanilor „spectrali" Tristan Murail, Claude Vivier şi Costin Miereanu.
Compozitorul Horaţiu Rădulescu (1942, Bucureşti - 2008, Paris) a studiat la Conservatorul din Bucureşti, iar după terminarea studiilor a plecat în Franţa, locuind mai târziu în Germania şi Elveţia. Horaţiu Rădulescu este un compozitor cunoscut în întreaga lume, deja în anii '70 lucrările sale începând să fie interpretate în cadrul celor mai importante festivaluri de muzică contemporană. Una dintre constantele muzicii spectrale îl constituie interesul pentru proiecţia electroacustică a sunetului; mare parte dintre compozitorii din aria spectrală au dezvoltat un binom interesant între instrumente electroacustice şi acustice deja prin anii '80, înainte, asadar, de revoluţia informatică. Compozitorul Horaţiu Rădulescu a utilizat în mod complet experimentele electroacustice în creaţiile sale.
Maurizio Barbetti a studiat viola la Conservatorio Rossini din Pesaro şi începând din 1992 a concertat pe cele mai importante scene din lume, alături de cele mai prestigioase orchestre. Ennio Morricone, pentru care a înregistrat în premieră mondială concertul pentru viola şi orchestră, i-a dedicat maestrului Barbetti compoziţii de-ale sale, iar dirijorul Claudio Abbado l-a invitat să facă parte din Orchestra Mozart. Colaboreaza cu „Living Theatre" din New York şi ţine o serie de Master Class în Japonia, Finlanda, Mexic, Franţa, Italia. Actualmente predă la Conservatorul din Matera.
Francesco Cuoghi a studiat chitara la Conservatorio S. Pietro a Majella din Napoli. Din 1984 este titularul catedrei de chitară al Conservatorio G.Rossini din Pesaro şi din 2007 al Conservatorio L.Cherubini din Florenţa. Cântă la diferite instrumente de epocă şi moderne: chitară cu zece coarde, chitară electrică, chitară midi. Din 1985 a început să execute opere în sistem Live electronics cu diferite dispozitive electroacustice. În 1986 s-a numărat printre fondatorii Associazione Musicale Orphée din Pesaro iar în prezent este directorul artistic al „Ensemble Orphée".
În programul concertului - muzici de Horaţiu Rădulescu, Tristan Murail, Claude Vivier şi Costin Miereanu.