Dedicată marelui sculptor român, Ziua Brâncuşi a fost marcată la ICR Beijing printr-o expoziție de fotografie și prelegere de artă cu titlul Constantin Brâncuși –„Arhitectura, sculptură locuită”. Evenimentul a fost organizat de ICR Beijing în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România și s-a desfășurat în data de19 februarie 2023, orele 14:00, în grădina interioară a galeriei JinShang, din centrul Beijingului.
Expoziția a constat într-o selecție de 56 de fotografii din expoziția curatoriată de arhitect prof. dr. Sorin VASILESCU la 50 de ani de la comemorarea marelui sculptor român, cu principalele opere ale lui Brâncuși expuse în marile muzee ale lumii (Măiastra, Domnișoara Pogany, Portret de tânără, Socrate, Cocoșul (1922), Pasăre în spațiu etc. MoMA New York, Muza Adormită (1910) Metropolitan Museum of Art, Domnișoara Pogany I (1913), Sărutul (1916), Pasărea în văzduh (1923) Philadelphia Museum of Art, Peștele (1) (1922)Tate Modern Collection, Negresa blondă I (1926) Toledo Museum of Art, Negresa albă II(1928) Art Institute of Chicago, operele din atelierul lui Constantin Brâncuși de la Centre Pompidou, Negresa blondă II (1933) Mumok Vienna, Coloana infinitului, Masa tăcerii, Poarta sărutului (1935)Târgu Jiu, Rugăciunea şi Cumințenia pământului de la Muzeul Național de Artă al României etc.).
În deschiderea vernisajului, prof. univ. dr. Zhi Min - vicepreședintele Institutului de Sculptură din cadrul Academiei de Artă a Chinei a prezentat publicului chinez, viața și opera lui Constantin Brâncuși. Profesorul Zhi Min are mai multe studii despre marele sculptor român,publicate în jurnale de specialitate din China.
Pornind de la declarația lui Brâncuși că “arhitectura este o sculptură locuită”, conferința va continua cu prezentarea conceptului Centrului “Constantin Brâncuși” din Craiova, o creație remarcabilă a arhitectului Dorin Ștefan. Domnia sa a pregătit un frumos eseu video (15 minute, subtitrat în engleză și chineză) și a intervenit, în direct, pe Zoom, într-un dialog cu participanții la eveniment. Dl. Dorin Ștefan este membru al Uniunii Arhitecților, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii românești, apreciat pentru caracterul inovativ, non-convențional al proiectelor sale. Centrul Brâncuși de la Craiova a fost inaugurat în toamna anului 2022, împlinindu-se astfel ultima dorință a marelui sculptor, aceea de a avea operele lui prezente și în țară.
De asemenea, dna Lilian Tian, architect, fondatoarea trustului WTL Design și gazda noastră, a oferit publicului o paralelă între sculptura lui Brâncuși și teme similare în arta și sculptura modernă chineză. WTL Design este o companie cu o experiență de două decenii în design interior și construcții, situată în centrul Beijingului. În acest spațiu au loc săptămânal evenimente culturale diverse (în parteneriat cu alte Ambasade și Centre Culturale, artiști și oameni din mediul universitar, etc), având o mare vizibilitate în rândul publicului avizat.
În total au fost peste 180 de oaspeți, din domeniul universitar, artistic, de afaceri din China și din străinătate, precum și diplomați străini, de la reprezentanța UE în R.P. Chineză, colegi din EUNIC etc. Evenimentul a avut ca sponsori Qmex Taqueria, Turkish Feast Steak House & Bar, Bottega, Malbec& Beef, Qubbe.
Expoziția rămâne deschisă publicului până pe data de 19 mai 2023. Datorită succesului evenimentului, cei de la JinShangne-au solicitat să repetăm evenimentul pe data de 22.03.2023, orele 18.00,cu invitați VIP, doar în limba chineză.
Proiectul s-a înscris în strategia ICR Beijing de susținere a priorităților de diplomație publică stabilite de Institutul Cultural Român și Ministerul Afacerilor Externe pentru anul 2023, de propagare a valorilor și culturii românești în China.
Link poze eveniment :https://live.photoplus.cn/live/pc/89828941/#/live (26406 de vizualizări)
-----
Constantin Brâncuși (19 februarie 1876 Hobița, România–16 martie 1957 Paris, Franța) a fost sculptorul român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană, unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX. Fiind una dintre figurile fondatoare ale modernismului, Brâncuși a simplificat radical formele figurative, compunând lucrări din bronz, marmură, piatră și lemn. Volumele sale geometrice elegante reexaminează reprezentarea, folosind adesea forme ovoide și eliptice pentru a evoca mișcarea, odihna sau reflecția duhovnicească, așa cum se vede în lucrarea sa seminală Pasărea în văzduh (1923). „Arta mea aspiră mai presus de toate la realism: caut realitatea ascunsă, esența obiectelor în realitatea lor intrinsecă și fundamentală; aceasta este singura mea preocupare profundă”, a declarat el. A studiat arta la Școala Națională de Arte Plastice din București înainte de a se muta la Paris, în anul 1904. La Paris, a lucrat ca asistent al lui Auguste Rodin timp de trei ani, înainte de a-și înființa propriul studio, în anul 1907. Brâncuși a expus la expoziția de reper 1913 Armory Show din New York, unde a declanșat controverse privind natura abstractă a sculpturii sale. Implicat în cercurile avangardiste din Paris, Brâncuși a menținut prietenii cu Louis Bourgeois, Pablo Picasso și Marcel Duchamp. În anul 2017, sculptura sa Muza adormită (1913), vândută pentru o sumă record de 57,4 milioane de dolari la Christie's, a depășit fostul record de licitație al artistului de 37,3 milioane de dolari. Astăzi, lucrările lui Brâncuși sunt păstrate în colecțiile Metropolitan Museum of Art din New York, Philadelphia Museum of Art, Centre Georges Pompidou din Paris și Tate Modern din Londra, printre altele.