Oliver Merce participă la expoziția de fotografie Les Balkannes

Artistul fotograf român Oliver Merce a fost selectat să participe la expoziția de fotografie Les Balkannes, organizată de asociația pariziană Contempl’Art lacentrul cultural SAMPLE, din Bagnolet, Franța. Juriul celei de-a doua ediții, compus din Mariana Kostandini – fotografă albaneză, Milomir Kovacevic- fotograf bosniac și Andréa Vamos- fotografă muntenegreană, a selecționat 12 artiști fotografi din Balcani, câte unul din fiecare țară balcanică, fiecare cu câte o fotografie, să participe la expoziția a cărei temă este anul acesta Jeunesses urbaines / Youth in Cities. Vernisajul are loc pe data de 9 februarie de la ora 20.00.

În 2023, peste 50 de artiști din Balcani s-au prezentat la selecție, dintre care, nu mai puțin de 5 candidați români: Moncea Mălina, Lacrămioara Grozăvescu, Virgil Mleșniță, Pavel/Silviu Preda, Oliver Merce. Fotografia lui Oliver Merce, esențial documentaristă, se interesează în mod deosebit de viața urbană și a atras atenția juriului.

Oliver Merce (n. 1977, Timișoara) este absolvent al secției Silvicultură și Inginerie Forestieră a USV Timișoara. Fotograf entuziast, fotografia sa a câștigat premii naționale și internaționale la concursuri de documentare și fotografie de stradă, la numeroase expoziții individuale și de grup. Este autorul cărții „The Anatomy of Decay” (2016) și coautor al cărții „5 Years of Shooting Street Photography” (2017). În „Anatomia decăderii”, printr-o serie de fotografii alb-negru, a realizat un tablou unic cu două cartiere uitate, Crivina și Orașul Nou, care aparțin Aninei, oraș din sud-vestul României.

Asociația culturală studențească Contempl’Art are sediul la Paris și a fost înființată în 2020 de studenții de la Universitatea Sorbona. Misiunea Contempl’Art este promovarea lucrărilor artiștilor balcanici pe scena academică și culturală pariziană, în primul rând a celor tineri și mai puțin renumiți. În acest scop, organizează numeroase evenimente, seminarii, adunări și, mai ales, expoziții de artă cu toate tipurile de conținut.

Proiectul se înscrie în strategia ICR Paris de promovare a Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii și de marcare a 30 de ani de la aderarea României la Francofonia instituțională.