Ofelia Prodan participă la Festivalul Literar al Sardiniei de la Gavoi

Sâmbătă, 6 iulie 2019, începând cu ora 17:30, în Piaţa Mesu Bidda din zona centrală a oraşului Gavoi, poeta Ofelia Prodan şi traducătorul Mauro Barindi vor participa, în cadrul programului Festivalului Literar al Sardiniei, la o discuţie cu scriitorul şi jurnalistul italian Stefano Sgambati. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul şi bloggerul Ignazio Caruso. Discuţia se va axa pe cele mai recente publicaţii ale autorilor invitaţi: «Elegie allucinogene» (Forme Libere, Trento, 2019) a Ofeliei Prodan, respectiv «La bambina ovunque» (Mondadori, Milano, 2018) a lui Stefano Sgambati.

Ofelia Prodan a debutat cu volumul de versuri «Elefantul din patul meu», lucrare ce i-a adus, în anul 2008, Premiul pentru Debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi Premiul pentru Debut al revistei «Luceafărul». A publicat în reviste literare din România şi din străinătate, iar poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, italiană, maghiară, neerlandeză, portugheză, spaniolă. A susţinut lecturi publice în Italia, Germania şi Spania. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Pen Club România.

Mauro Barindi este licenţiat în Filologie romanică la Universitatea din Padova, în anul 1993, cu specializarea Limba şi Literatura Română. A aprofundat limba, cultura şi civilizaţia română la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi şi la Universitatea din Bucureşti. În anul 2006 a obţinut doctoratul în Filologie romanică la Universitatea Complutense din Madrid. A participat la cursuri de formare pentru traducători (Bucureşti, 2009 şi 2010) şi la laboratoarele de traducere literară organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (2010, 2011, 2015). Este membru al Asociaţiei Italiene de Românistică (AIR) şi al Comitetului de redacţie al revistei «Orizonturi culturale italo–române».

Începând din 2004, Festivalul Literar al Sardiniei (www.isoladellestorie.it) s-a afirmat ca una dintre cele mai importante manifestări de acest gen din Italia. Promotorul acestuia este Asociaţia Culturală «L’Isola delle Storie», cu sprijinul Regiunii Autonome a Sardiniei şi al Primăriei din Gavoi, în colaborare cu numeroase instituţii locale şi în parteneriat permanent cu o serie de institute culturale străine active în Italia: Goethe Institut, Institutul Polonez din Roma, Forumul Austriac de Cultură din Roma şi, din 2011, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Colaborarea fructuoasă dintre Asociaţia Culturală «L’Isola delle Storie» şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, devenită deja una tradiţională, contribuie la promovarea scriitorilor români în spaţiul italian şi la includerea acestora în circuitele literare internaţionale. Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Literar al Sardiniei de la Gavoi marchează şi a opta prezenţă a unui scriitor român la manifestările culturale organizate în cadrul acestui dinamic festival internaţional.