Odiseea-MD de Pavel Brăila participă la festivalul DOK Leipzig 2022 cu sprijinul ICR Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin susţine participarea românească la Festivalul Internațional de Film Documentar și Animat de la Leipzig 2022, care are loc în perioada 17-23 octombrie 2022. Filmul Odiseea-MD al regizorului Pavel Brăila, producător Lilia Brăila, a fost selectat la secțiunea Co-PRO Market în cadrul căreia sunt organizate seminarii și masterclass-uri pentru producătorii și regizorii care au proiecte în dezvoltare.

Acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu al ICR Berlin de a susține artiști din România și Republica Moldova la diverse manifestări de profil din spațiul german cu scopul de a crește vizibilitatea prezentei românești pe plan internațional.

Protagonista filmului Odiseea-MD de Pavel Brăila este Moldova, pitorească și unică, amuzantă și tristă, țara fertilității și a magiei pentru unii. Pentru mulți străini aceasta este o țară care se simte pierdută în timp. Camera observă modul în care se desfășoară viața în peste 100 de locații de pe ambele maluri ale râului Nistru, pe o parte deschisă și liberă, pe cealaltă parte în Transnistria, ascunsă și strict interzisă. O înregistrare filmată pe parcursul unui an, prezentată ca o zi care scoate în evidență cronica unui prezent care devine rapid istorie.

Pavel Brăila (1971) este un artist vizual, regizor și producător, absolvent Le Fresnay (FR) și Jan van Eyck Academie (NL). De la mijlocul anilor 1990, artistul participă la numeroase expoziții internaționale de artă și festivaluri internaționale de film. În 2002, filmul său „Shoes for Europe” a fost prezentat la documenta 11, pentru care a câștigat expunere și apreciere internațională în toată Europa și SUA. În 2004 Brăila a inițiat în Moldova proiectul unic „Alte Arte” – o Revista TV de Artă Contemporană, care a fost produsă de artiști și difuzată la televiziunea națională a Republicii Moldova. În 2007, fiind artist în rezidență al DAAD Berliner Künstlerprogramm, Pavel Brăila și-a prezentat instalația monumentală „Barons’Hill” în Neue Nationalgalerie. Filmul său „Definitively Unfinished” a fost premiat în 2010 la Festivalul Internațional de Film de la Oberhausen cu premiul ministerului Nordrhein-Westfalen. În 2011 Brăila a prezentat „Chișinău – oraș greu de pronunțat”, care povestește despre viața în Chișinău pe parcursul unui an întreg. În 2013, piesa sa „Ink Ribbon Fingerprints” a primit PREMIUL CELESTE pentru cel mai bun videoclip. În 2015 conceptul lui Brăila a fost selectat să reprezinte pavilionul Republicii Moldova la Expoziția Mondială de la Milano pentru care a fost nominalizat pentru cea mai bună arhitectură publică la Premiul Ida-Tops. În 2017 Pavel Brăila a participat pentru a doua oară la documenta14 la Atena și Kassel. În 2019, scurtmetrajul „DOINA” a fost prezentat în premieră la Transilvania International Film Fest din Cluj. În 2020 Brăila a regizat și produs un alt proiect TV „BenzoKaraoke”. Trăiește și lucrează în Chișinău și Berlin. Premii: Pitch@MOLDOX – B2B Doc Award (2021); B2B Doc Storytelling and Production workshop, Georgia (2022).

Lilia Braila (1978) a absolvit ASEM și deține un master în Managementul Intercultural UNESCO. Activitatea în producție audio-vizuală a început în 2003, în calitate de coordonator al proiectului TV Moldo-German Alte Arte. În 2007, se mută la București unde se implică în producții de film locale și internaționale, în calitate de producător, manager producție, asistent regie și traducător. În palmaresul său are mai multe producții de succes internațional.

Festivalul Internațional de Film Documentar și Animat de la Leipzig, cunoscut și sub numele de DOK Leipzig, este cel mai vechi festival dedicat filmului documentar și filmului de animație care are loc în fiecare an la sfârșitul lunii octombrie la Leipzig, Germania.