- 2 December 2019
- Tags ICR ICR Bruxelles Octav 30 de ani EUNIC
În perioada 20-30 noiembrie 2019, EUNIC Brussels marchează 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier în Europa Centrală și de Est printr-o serie de proiecții de film documentar și lung metraj în cadrul Festivalului internațional de film Regained Freedom.
Vor fi proiectate 9 filme din 8 țări: Cehia, Croația, Estonia, Georgia, Germania, Polonia, România, Ungaria la Regained Freedom, care se va desfășura la sediul Institutului Balassi din Bruxelles, inițiatorul proiectului.
Institutul Cultural Român Bruxelles susține proiecția filmului Octav, regizat de Serge Ioan Celebidachi, în 29 noiembrie 2019,în cadrul festivalului.
Regained Freedom este un festival de film care marchează 30 de ani de libertate și de schimbare de regim în fostele țări comuniste. Programul propune o reflecție profundă asupra trecutului: selecția se concentrează asupra momentului istoric din ‘89, prezentând circumstanțele, modul de viață și evenimentele care au declanșat schimbările din regimurile totalitare. Publicul prezent la proiecții va putea analiza istoria regiunii și descoperi, prin intermediul a nouă producții cinematografice, cum a format și transformat vechiul regim viața oamenilor. Festivalul prezintă trecutul într-o lumină nouă.
Coloana sonoră a filmul Octav este semnată de compozitorul român Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București), cunoscut pentru Octav (2017), Diva (1981) și Le Bal (1983), care a pus pe note muzicale trăirile a numeroşi mari actori europeni în peste 400 de partituri pentru producţii cinematografice şi seriale TV.
„În Octav, muzica are o importanţă foarte mare, pentru că este un film despre amintiri, despre trecut, iar muzica poate să exprime sentimente precum dorul, nostalgia, veselia regăsirii unui prieten, pe care doar imaginea singură nu le poate oferi”, povesteşte Vladimir Cosma, cel mai renumit compozitor român de muzică de film.
Filmul Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebrează viaţa şi aduce omagii purităţii copilăriei, prieteniei, dragostei şi nostalgiei dulce-amăruie. Din distribuţia filmului fac parte nume importante ale cinematografiei româneşti: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu şi mulţi alţii. Lungmetrajul este o coproducţie România – Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrînceanu Celebidachi.
Proiecția filmului este posibilă cu susținerea generoasă a Oblique Media Film, a doamnei Adela Vrînceanu Celebidachi, producătorul filmului, și a regizorului Serge Celebidachi.
PROGRAM
DESCHIDEREA FESTIVALULUI:
20 noiembrie, ora 19:00 –Vernisajul expoziției Pan-European Picnic / 20/11 - 30/11
„Nu tancurile sau buldozerele au dat jos Cortina de Fier, ci un picnic. În 1989, un grup de cetățeni unguri au organizat o manifestație pașnică la granița dintre Ungaria și Austria, fapt care a dus la apariția a mii de oameni și a câtorva sute de est-germani care au profitat de oportunitate pentru a traversa granița, în timp ce poliția de frontieră nu a intervenit. Primul domino al unei serii de evenimente care au dus la căderea Zidului Berlinului.”– din caietul program al festivalului.
Proiecția filmului Diary for my children / Napló gyermekeimnek
Biografic, dramă, HU, Márta Meszáros, 106 ', 1984, VOstEN
Câștigător al premiului special al Marelui Juriu din 1984 la Cannes, filmul este o poveste semi-autobiografică relizată de Márta Meszáros despre influența reciprocă dintre istorie și individ. O adolescentă se trezește la conștiința politică din Ungaria anilor ‘40 și se revoltă împotriva mătușii sale staliniste. Relația lor surprinde revolta împotriva sovieticilor.
22 noiembrie, ora 19:00 – Solidarity according to woman / Solidarnosc wedlug kobiet
Documentar, PL, Piotr Śliwowski, Marta Dzido, 113 ', 2014, VostEN
Solidarity according to womaneste o poveste despre niște femei poloneze curajoase ale căror înțelepciune și determinare au contribuit la schimbarea realitaății politice din Polonia. Legătura dintre două aspecte ale filmului este Marta Dzido. Născută în 1981, fiică simbolică a Mișcării Solidaritate, încercă să localizeze și să le repună în drepturi pe femeile din istoria recentă a Poloniei.
Q&A cu prof. Univ. Ireneusz Krzemiński, sociolog polonez
23 noiembrie, 18:00 – Disco and Atomic War / Disko ja tuumasõda
Documentar, EE, Jaak Kilmi, 80’, 2009, VOstEN
Povestea unei generații care a crescut în Estonia, în Uniunea Sovietică, sub dominația Moscovei, unde autoritățile controlau toate aspectele vieții. Jaak Kilmi prezintă viața din spatele Cortinei de Fier și rolul cheie al culturii pop occidentale jucat de aceasta în desprinderea de Uniunea Sovietică. O poveste amuzantă, personală, care arată modul în care tinerii din Estonia și-au schimbat viața prin transmisiile interceptate ilegal ale filmului Dallas și emisiunile de dans ale unui canal TV finlandez.
Q&A via Skype cu Kiur Aarma, producător și co-scenarist.
24 noiembrie, 17:00 – Repentance /მონანიება / Monanieba
Dramă, GE, Tengiz Abuladze, 153’, 1986, VOstEN
Interzis în Uniunea Sovietică în 1984 pentru critica adusă stalinismului, filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 1987, câștigând mai multe premii, inclusiv premiul special al juriului. Pentru regizor, „esența acestui film este că acest lucru s-ar putea întâmpla oricând și în orice țară, deoarece este o denunțare emoțională a răului oficial. Cadavrul primarului unui orășel continuă să se întoarcă după înmormântare, în condițiile în care o femeie din localitate continuă să sape cadavrul pentru a preveni uitarea faptelor bărbatului mort.
Q&A cu Nana Janelidze, director asistent.
26 noiembrie, 19:00 – KolyaDramă, CZ, Jan Sverák, 105’, 1996, VOstEN
Câștigător al premiului Academiei și al Globului de Aur pentru cel mai bun film înntr-o limbă străină din 1997, Kolya relatează modul în care Revoluția de Catifea, căderea regimului și deschiderea granițelor pot duce și la drame personale. Violonistul concertist de la Orchestra Simfonică de Stat, Louka este alungat din domeniul muzical. Având nevoie de bani, el acceptă o nuntă aranjată / căsătorie în alb cu o rusoică, care la scurt timp după deschiderea frontierelor pleacă spre Germania de Vest. Louka se rămâne singur, să aibă grijă de Kolya, copilul în vârstă de șase ani.
27 noiembrie, 19:00 – Gundermann Dramă, Romantic, DE, Andreas Dresen, 128’, 2018, VOstEN
Bazat pe o poveste adevărată, filmul prezintă viața lui Gerhard Gundermann, un miner care a devenit compozitor și muzician, dar și informator al securității (STASI) înainte de căderea Zidului Berlinului. Vrea să fie un muncitor bun, un soț bun, un tată grijuliu, un artist, un clovn, un om politic - el este totul în același timp. Gerhard Gundermann este erou și anti-erou, o contradicție constantă, o figură tipică fostei Germanii de Est și nu prea. Oameni ca el sunt peste tot și aduc ofense pretutindeni.
Q&A cu regizorul.
28 noiembrie, 19:00 – Red Earth / Vörös földDocu-drama, HU, László Vitézy, 100', 1982, VOstEN
O dramă care dezvăluire regimul și realitatea comuniste din Ungaria.
Un miner găsește bauxită lângă satul său, aproape de suprafață. El crede că și-a găsit averea, dar, din cauza birocrației comuniste, nu a dat, de fapt, decât de probleme. O poveste despre lupta împotriva regimului, despre realitatea absurdă, chiar frustrantă și amară a anilor ‘80, din partea estică a Cortinei de Fier. Regizorul este unul dintre fondatorii așa-numitei Școli de la Budapesta de realism extrem care creează caracteristici bazate pe povești adevărate cu actori amatori.
29 noiembrie, 19:00 – OctavDramă, RO, Serge Ioan Celebidachi, 102’, 2017, VOstEN
Octav este o dramă care explorează teme universale precum timpul, nostalgia și dragostea în cea mai pură formă prin prietenia dintre un bărbat de 80 de ani și o fată de 10 ani. Atunci când un bărbat în vârstă se întoarce la casa familiei sale după zeci de ani de absență, apariția iubitei sale din copilărie declanșează o revenire la evenimentele care i-au schimbat viața din tinerețe până în prezent.
30 noiembrie, 17:00 – Long dark night / Duga mračna noć
Dramă, Război, Croația, Antun Vrdoljak, 200’, 2004
Long dark night este un film despre cel de-al Doilea Război Mondial, dar acesta tratează și urmările lui. El arată, atât crimele naziștilor germani, cât și ale comuniștilor conduși de partizani, înfățișând atrocitățile a două regimuri totalitare. Filmul urmărește viața lui Iva Kollar, un partizan fictiv care luptă în război, și prezintă participarea lui Kollar la guvernul post-război al Croației până la căderea lui inevitabilă.
Intrarea liberă. Înregistrare la: https://forms.gle/oX5kPWRGXG4csdFR8
Dată: vineri, 29 noiembrie, ora19:00
Loc: Place du Luxembourg, 1050 Ixelles, Bruxelles
Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro
Site internet: www.icr.ro/bruxelles/
Facebook: ICR Bruxelles
Twitter: @ICRBruxelles