Oana Maria Cajal – Postere pentru piese nescrise/ Posters for unwritten plays/ Affiches pour des pieces à écrire

Texte: Andrei Șerban, Doina Uricariu, Oana Cajal
Ediție în română, engleză, franceză

Cartea publicată de Editura ICR a fost distribuită în SUA pe durata expoziției „Posters for unwritten plays" a artistei Oana Maria Cajal, găzduită de La MaMa Galleria în perioada 13-24 mai 2015 și de Institutul Cultural Român de la New York în perioada 25 mai – 7 iunie 2015.

„Această carte ar putea părea o joacă pentru copii de toate vârstele… naivă, (doar la prima vedere), de fapt subversiv dotată cu capacitatea de a dezorienta. Departe de a dori să producă o carte obișnuită, autoarea a avut ambiția să compună un album inspirațional (cuvintele îi aparțin) care să provoace continuu imaginația. Cu o structură și o concepție atât de speciale, cartea e greu de clasat în vreo categorie banalizată. (…) E vorba aici de un alt fel de lectură, care produce un cititor-privitor asemenea spectatorului de teatru care privește activ ce se petrece pe scenă și, citând-o pe autoare, impresiile sunt percepute în funcție de memoria semantică a acestuia, de amprenta culturii din care provine. (…) cartea se prezintă sub forma unui puzzle misterios, care însoțește imaginile-afișe. (…) Cartea seamănă cu un ghișeu de obiecte, imagini și ființe găsite și pierdute. Visăm odată cu autoarea lângă personaje și obiecte năucitoare, suprarealiste, unele trăsnite rău, altele magice, absurd, tragi-comice, care trimit cu gândul la nu știu câte povești și tablouri din lumea întreagă și din toate timpurile, la orizonturi îndepărtate, dar atât de prezente.“ – Andrei Șerban
Oana Maria Cajal este dramaturg, scenarist și artist vizual. Licențiată a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În 1980, a plecat în Statele Unite cu o bursă oferită de Asociația Criticilor de Teatru Americani, apoi a obținut un Master of Fine Arts în dramaturgie la University of California, San Diego. În prezent, este membru al asociațiilor New Dramatists New York, Dramatists Guild of America, din New York, și Playwrights Workshop, din Montreal, al Uniunii Scriitorilor din România și al UNITER.