„Oameni de treabă“, regizat de Paul Negoescu, deschide festivalul de film european „FILm“ de la Guadalajara

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, multipremiatul film Oameni de treabă, în regia lui Paul Negoescu, va deschide Festivalul de film european „FILm“, desfășurat la Guadalajara, în perioada 17 noiembrie – 2 decembrie 2023, la Cineteca FICG, Cineforo și la sediul Alliance Française. În cadrul evenimentului de inaugurare a „FILm“, manifestare culturală complementară Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara – FIL, vor lua cuvântul E.S. domnul Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul României în Statele Unite Mexicane, Estrella Araiza, directorul Cineteca, Benoit Martín, curatorul festivalului, și Valerio Caruso, directorul Cineuropa.

Regizorul Paul Negoescu va fi prezent la proiecția de vineri, 17 noiembrie 2023, de la ora 19:00, precum și la o a doua proiecție programată sâmbătă, 18 noiembrie, ora 17:50, răspunzând întrebărilor publicului. Discuțiile de la finalul proiecțiilor vor fi moderate de traducătoarea Harriet Quint.

De asemenea, în cadrul festivalului este programat și un masterclass care se adresează studenților de la facultățile de cinematografie și școlile de film, susținut de regizorul Paul Negoescu vineri, 17 noiembrie 2023, la Cineteca din Guadalajara. Evenimentul va începe la ora 12:30, cu o proiecție specială a filmului, urmată de o discuție liberă cu studenții, de la ora 14:30, fiind organizat în parteneriat cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane și avându-l ca moderator pe Benoit Martín, curatorul festivalului. Accesul la masterclass este liber, în limita locurilor disponibile.

Oameni de treabă spune povestea lui llie, șef de post într-un sat din nordul Moldovei, care vrea să își clădească o viață confortabilă, însă o serie de alegeri greșite și întâmplări nefaste îl împing către o situație fără scăpare. Filmul este o producție Tangaj Production, Papillon Film, Avanpost Production (România) și Screening Emotions (Bulgaria).

Paul Negoescu este la al patrulea lungmetraj, după o serie de filme cu succes atât festivalier, cât și de public, precum O lună în Thailanda, Două lozuri și Povestea unui pierde-vară.

Având motto-ul „Construyendo una unión de culturas / Building a Union of Cultures“, Festivalul „FILm“ este organizat de Delegația Uniunii Europene în Mexic – Delegación de la Unión Europea en México, în colaborare cu Cineuropa și Cineteca FICG, și va prezenta 28 de lungmetraje și 3 scurtmetraje, în contextul în care Uniunea Europeană are statutul de invitat special la cea de-a 37-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara – Feria Internacional del Libro de Guadalajara FIL, desfășurată în perioada 25 noiembrie – 3 decembrie 2023.


Mai multe detalii în documentele atașate.

Foto: copyright Ionuț Rusu (sursa IMDB)