O reverenţă „eternului feminin”, pe Tamisa

Vineri, 14 martie 2014, Ambasada României în Regatul Unit organizează, împreună cu Institutul Cultural Român din Londra, o seară de muzică și literatură consacrată “eternului feminin”, marcând două importante sărbători românești, 1 Martie și Ziua Femeii. Cum e și firesc, evenimentul, susținut de soprana Alexandra Coman și actrița Andreea Păduraru și oferit sub patronajul ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României, se adresează în primul rând doamnelor din mediile diplomatice și artistice și, nu mai puțin, celor din comunitatea românească din Londra.
Seara va debuta cu evocarea unora dintre cele mai remarcabile figuri feminine din istoria României, având în centru personalitatea cu totul specială a Reginei Maria și pe aceea, nu mai puțin spectaculoasă, a Marthei Bibescu. Andreea Păduraru, tânără actriță româncă aflată în plină afirmare pe scena teatrală londoneză, va citi și interpreta fragmente din jurnalele și memoriile Reginei, ca și din scrierile autobiografice ale prințesei.

Cea de-a doua parte a serii va aparține muzicii. Alexandra Coman, soprana care a apărut pe scenă alături de legende ale muzicii de operă precum José Carerras şi Plácido Domingo, revine pe scena camerală din Belgrave Square, însoțită de pianistul Alexandru Petrovici, pentru un concert de gală ce va include câteva dintre cele mai iubite arii și cântece din repertoriul românesc și internațional.

Publicul va fi întâmpinat cu proiecția unor vechi imagini fotografice din Bucureștiul sfârșitului de secol 19 - începutului de secol 20, din colecția de cărți poștale a lui Cezar Petre Buiumaci, expusă în 2013 la Biblioteca Națională a României. Seara se va încheia cu o recepție.

Alexandra Coman este una dintre cele mai cunoscute soprane din România. A urmat cursuri de perfecţionare cu Luciano Pavarotti şi Katia Riciarelli, a cântat în săli de concert de prestigiu atât în România, cât şi în Europa, şi a urcat pe scenă alături de artişti iluştri precum José Carerras, Plácido Domingo, Alex Vicenes şi Carry Persson. Alexandra abordează un repertoriu variat și folosește registrele vocale cu versatilitate. După întâlnirea cu soprana româncă, José Carreras o caracteriza astfel: “Alexandra Coman este o artistă foarte talentată, cu o carieră strălucită înainte”, în timp ce Luciano Pavarotti o descria ca având “o voce frumoasă, de o coloratură interesantă şi o calitate strălucitoare”.
Andreea Păduraru este actriță de teatru și film, cu o carieră notabilă atât în România, cât și în Marea Britanie. A absolvit Academia de Teatru și Film la București, după care a urmat cursurile London’s Drama Center - University of the Arts. Are o activitate bogată deopotrivă în teatru, film, radio și televiziune. Ca actriță de film, a devenit cunoscută pentru rolurile din “Bunraku’ (2010), “Sand Serpents” (2009), “Vine poliția!” (2008), “Cu un pas înainte” (2007) și “True True Lie” (2006). În 2011, a fost apreciată de presa britanică pentru interpretarea rolului Creaturii feminine din piesa “Frankenstein”, pusă în scenă de celebrul Danny Boyle la National Theatre.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk. Foto © ICR Londra