O poveste despre libertate

"O poveste despre libertate" Expozitie de fotografie documentară care marchează 20 de ani de la căderea comunismului - deschisă la Centrul de informare al Reprezentanței Comisiei Europene (București, Str. Vasile Lascăr nr. 31) de luni până duminică, între 10:00 - 18:00, până la sfârșitul lunii februarie 2010
Reprezentanța Comisiei Europene în România, împreună cu istoricul Andrea Varga oferă publicului din România "O poveste despre libertate" în imagini. Si sunete. In perioada 16 - 23 decembrie, publicul este invitat seara, de la 18:30, să asculte emisiunile Europei Libere de acum 20 de ani, împreună cu "vocile" consacrate ale acesteia, care vor împărtăsi din emotiile pe care le-au trait atunci. Iosif Klein Medeşan, Nestor Ratesh, Emil Hurezeanu, Şerban Orescu, N.C. Munteanu, Vladimir Ivanov, A. Ross Johnson vor veni pe rând la sediul expozitiei pentru a sta de vorba cu publicul.
In serile de sâmbătă 19 decembrie şi duminică 20 decembrie, în completarea acestor întâlniri, publicul va avea ocazia să vizioneze filmul lui Ovidiu Bose Paştină, Timişoara 89, o colecţie a mărturiilor participanţilor de la revoluţia din Timişoara, un remember care cuprinde absolut toate evenimentele petrecute în Timişoara de la izbucnirea revoluţiei până la victorie. In serile de luni şi marţi, pe 21 şi 22 decembrie, va fi difuzat filmul Desprinderea – Revoluţia română, un documentar artistic realizat în 1990 de regizorul Şerban Comănescu, cuprinzând scene detaliate ale revoluţiei din Bucureşti, imagini filmate de cineaştii studioului Sahia Film începând chiar din ziua de 21 decembrie.
Fotografiile din expoziţie rememorează acțiunile eroice ale oamenilor obișnuiți și felul în care au receptat aceștia constrângerile impuse de regimurile comuniste în șase dintre țările aparținând fostului lagăr comunist. Imagini cu o valoare excepțională din punct de vedere istoric și artistic sunt dispuse precum punctele pe piese de domino de înălțimea unui om. Acestea spun "povestea" eliberării României si dau măsura solidarității dintre popoarele europene în lupta lor pentru libertate, reunind destinele cetățenilor români, germani, polonezi, cehoslovaci, maghiari și a celor din fosta URSS.
Vizitatorii au ocazia să fie, pentru câteva momente, tipografi, imprimând la tipografia mobilă aflată la expoziţie produse proprii din banca de imagini pusă la dispoziţie. Acestea pot fi luate acasă şi astfel expoziţia va continua in alt mod, în alte spaţii, spectatorul devenind participant şi parte organică a evenimentului.


Detalii suplimentare:
Romina Stancu, 021/253.28.38, romina@freedomhouse.ro
Andrea Varga, tel.: 0744.936.879