„O Lume Nouă” - o poveste a primilor emigranți români se filmează la New York

O Lume Noua - o poveste a primilor emigranti romani se filmeaza la New York

Regizoarea Luiza Pârvu pregătește, în aceste zile, la New York, alături de o echipă internațională, filmările scurtmetrajului independent O Lume Nouă, după un scenariu de Toma Peiu, bazat pe o poveste concepută de cei doi. Primul film care se apropie de drama trăită de generația de emigranți „uitată” de manualele de istorie, O Lume Nouă este produs de Toma Peiu, Luiza Pârvu și Adriana Răcășan (co-producător).
Decembrie 1907. La 20 de ani, Anna Ciotloș călătorește însărcinată dintr-un sat din Transilvania natală până în SUA, în vestul statului Pennsylvania, pentru a-și întâlni soțul, pe Pavel. La destinație, o așteaptă vărul acestuia, Petru, cizmarul satului lor. Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente și datoria morală, Petru încearcă să o protejeze pe Anna, amânând să-i transmită o veste care îi va schimba viața pentru totdeauna. Un pretins prieten se interesează, însă, de soarta Annei și sentimentele lui Petru față de ea. Lumea Nouă nu e doar un tărâm al promisiunilor, ci și unul al capcanelor.

Povestea spusă de filmul O Lume Nouă are ca sursă de inspirație evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puțin cunoscute publicului larg din România sau SUA: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atrași de mirajul unei țări primitoare, care promitea să ofere libertate, beneficii considerabile și șansa unui nou început, indiferent de originea socială, naționalitate sau nivelul de școlarizare. Dintre cele două milioane de emigranți din Austro-Ungaria, ajunși în SUA între 1900 și 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croați au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni din Pennsylvania, asumându-și riscuri astăzi greu de conceput. Astfel, numai în decembrie 1907, în minele de cărbuni de pe coasta de Est a SUA, și-au pierdut vieţile aproximativ 900 de emigranți, îngropați în galerii de mină construite precar, fără ventilație și fără norme elementare de siguranță.

Născută în 1986 și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale, Luiza Pârvu a regizat până în prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranță pentru regia filmului Draft 7.

Regizoarei i-a fost oferită, în 2012, o bursă pentru a putea urma un masterat de Regie de Film în cadrul New York University Tisch School of the Arts. Printre absolvenții Institutului de Film și Televiziune al Tisch School of The Arts se numără regizori precum Woody Allen, Martin Scorsese, Ang Lee, Charlie Kaufman, Oliver Stone (câștigători ai Premiului Oscar), Jim Jarmusch, Julie Delpy, Spike Lee, M. Night Shaymalan, James Franco, Todd Solondz sau Marc Forster. Artiști precum Billy Cristal, Lady Gaga, Philip Seymour Hoffman, Anne Hathaway, Ethan Hawke, Bridget Fonda, Adam Sandler, Kristen Bell, Jeffrey Katzenberg (fondator al companiei Dreamworks) au absolvit, de asemenea, diferite secții ale Tisch School of the Arts. Luiza Pârvu este pe cale de a deveni primul absolvent român al prestigioasei școli de film, cotate între primele trei din SUA și din lume.

Filmările scurtmetrajului O Lume Nouă se vor desfăşura la jumătatea lunii noiembrie 2013, în New York. Din echipa internaţională a filmului, fac parte directorul de imagine Shan Jin (China); sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh); inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) și Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA), dar şi scenografele românce Lulu Petrescu și Adriana Răcășan.