Nunta de piatră

Nunta de piatră: „Fefeleaga" şi „La o piatră"
Regia: Mircea Veroiu şi Dan Piţa
An: 1972
Gen: dramă

Nunta de piatră 1 – Fefeleaga
Regia: Mircea Veroiu
Cu: Leopoldina Bălănuţă, Nina Dominga, Mircea Diaconu
Durata: 90 min.

Prima parte a filmului „Nunta de piatră", realizat după două povestiri de Ion Agârbiceanu.
Acţiunea filmului se petrece în zona auriferă a Ţării Moţilor la începutul sec. XX. Este filmul de debut al regizorului Mircea Veroiu.
„Mediu-metrajul Fefeleaga surprinde prin sobrietate, prin esenţializare. Deşi conţine elemente de suprarealism, Mircea Veroiu ne propune aici un realism simbolic, poetic, de dimensiuni mitice şi sugestii biblice. Femeia, zilnic urcând şi coborând muntele abrupt şi stâncos, făcând parcă împreună cu mârţoaga o unică fiinţă a suferinţei, străbate un traiect existenţial tragic, un drum al Calvarului, al Golgotei. Sensul filosofic şi religios al acestui film este că, prin asumarea vinei, prin mărturisire, omul ispăşeşte şi se răscumpără, jertfa fiind aici propria-i fiică. Cu o culoare locală exemplară – universul ţărănesc, tradiţional românesc, filmul se deschide cu generozitate universalităţii prin exprimare şi prin valoarea lui estetică. Nu este de mirare ca ambele mediu-metraje au fost achiziţionate de Muzeul de Artă Modernă din New York." (Mircea Dumitrescu, critic de film)

Nunta de piatră 2 – La o piatră
Regia: Dan Piţa
Cu: Mircea Diaconu, Petre Gheorghiu, Radu Boruzescu, Elisabeta Jar, Mihai Alexandru
Durata: 40 minute

Partea a doua a filmului „Nunta de piatră", realizat după două povestiri de Ion Agârbiceanu, este filmul de debut al regizorului Dan Piţa.
„Mediu-metrajul La o nuntă este debutul lui Piţa în filmul de ficţiune, un debut strălucit. La Dan Piţa tragicul se exprimă prin umor şi ironie. Pretextul filmului este o nuntă, taina nunţii fiind tratată în ton grotesc, prin incompatibilitatea mirilor, o incompatibilitate rezultând din nepotrivirea celor destinaţi prin pragmatismul şi dictatul părinţilor, iată conflictul dintre generaţii. Filmul ne propune o incursiune în aspectele stranii, misterioase, inefabile, ale vieţii, ale lumii, o constantă a filmelor lui Dan Piţa. O alta constantă a poeticii lui Dan Piţa este şi destrămarea falselor mituri, a falsei magii, cu ajutorul umorului, al ironiei." (Mircea Dumitrescu). (Cinemagia)