Numeroşi cineaşti români în competiţiile şi juriile Festivalului de Film de la Sarajevo, ediția 2016

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 12-20 august 2016. 10 producţii româneşti (lungmetraje, scurtmetraje şi documentare) vor fi prezentate în cadrul programului competiţional al festivalului şi în secţiunea dedicată In Focus, care prezintă o retrospectivă a celor mai de succes filme ale anului anterior. Regizorul român Alexander Nanau va face parte din juriul competiţiei de documentare. Filmul său Toto şi surorile lui a fost câştigătorul competiției de documentare din cadrul ediţiei 2015 a Sarajevo Film Festival.

La Sarajevo Film Festival din Bosnia și Herțegovina vor fi prezentate următoarele filmele româneşti:

  • Doar o răsuflare (r. Monica Lăzurean-Gorgan, producător Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelikova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 14 august, ora 20:30, la Multiplex Cinema City.
  • Câini (r. Bogdan Mirică, producători: Elie Meirovitz, Marcela Ursu, Stephan Komandarev, Katya Trichkova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 14 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 18 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City
  • In The Same Garden (r. Ali Asgari, Adrian Sitaru, Alexandre Rockwell, Rolf De Heer, Gurvinder Singh, Chema García Ibarra, Roger Deutsch, Sergey Bodrov, Andrej Landin, producători: Sergeyi Bodrov, Christopher Walters; Rolf De Heer; Giovanni Pompili; Roger Deutsch; John R. Hallström; Cenk Ertürk, Mehmet Güngören) proiectat în afara competiţiei în data de 15 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional
  • Cinema, Mon Amour (r. Alexandru Belc, producători: Tudor Giurgiu, Hanka Kastelicová, Radovan Sibrt, Viktoria Hozzova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City. Documentarul a câştigat premiile Cat&Docs Award şi Croatian Radio Television HRT Award decernate în cadrul secţiunii Docu Rough Cut Boutique din cadrul ediţiei 2015 a Sarajevo Film Festival.
  • Bacalaureat (regizor şi producător Cristian Mungiu) prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 15 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional
  • Albüm (r. Mehmet Can Mertoglu, producători Yoel Meranda, Eytan İpeker, coproducători: Oana Iancu şi Calin Peter Netzer,  director de imagine Marius Panduru,)difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 16 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 19 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City
  • Mă cheamă Costin (r.  Radu Potcoavă, producător Claudiu Mitcu) difuzat în premieră internaţională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 1 în data de 18 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional
  • Inimi cicatrizate (r. Radu Jude, producător Ada Solomon)difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 19 august, ora 09:00 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 20 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City, în prezenţa producătorului Ada Solomon şi a actorilor Lucian Rus şi Ilinca Harnut. Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, Prezența delegației române la Locarno fiind susținută de Institutul Cultural Român de la Viena și de Centrul Național al Cinematografiei.
  • 4:15 PM Sfârșitul Lumii (r. Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, producători: Adina Sădeanu & Alex Tudor Crăciun) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 19 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional
  • Sieranevada (r. Cristi Puiu, producător Anca Puiu)lungmetrajprezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 19 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional şi în data de 20 august, la ora 20:00, la Multiplex Cinema City, în prezenţa regizorului Cristi Puiu şi producătorului Anca Puiu.

De asemenea, festivalul reunește artiști români din domeniul filmului, invitaţi să participe la programele Sarajevo Film Festival dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo.

Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediţiei 2016 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

CineLink facilitează întâlnirea între distribuitori și producători cu realizatorii unor filme aflate în stadiul de post-producție, prezentând cele mai promițătoare proiecte regionale. Proiectul cinematografic Otto Barbarul de Ruxandra Ghițescu fost selectat în programul CineLink Co-production Market al festivalului, alături de alte 14 filme din Macedonia, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Germania, Franţa, Austria, Elveţia, Georgia, Slovenia, Turcia, Kosovo şi Grecia. Regizorul Ruxandra Ghiţescu şi producătorul Iuliana Tarnoveţchi vor fi prezenţi la festival în perioada 17-21 august. Doina Bostan va face parte din juriul CineLink Co-production Market ca reprezentant al Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Filmul documentar Eu sunt Hercule, în regia lui Marius Iacob, a fost selectat printre cele cinci proiecte finaliste în cadrul secţiunii Docu Rough Cut Boutique. Regizorul Marius Iacob şi editorul Roxana Szel se vor deplasa la Sarajevo în perioada 15-19 august. Atelierul de dezvoltare a proiectelor de film documentar reuneşte specialişti din domeniu şi echipele filmelor selectate în sesiuni de grup, întâlniri individuale şi sesiuni intense de story editing. Pe lângă acestea, proiectele selectate în cadrul acestei secţiuni intră în competiţie pentru cinci premii în bani şi de sprijin non-financiar pentru post-producţie.

Talents Sarajevo se desfășoară în perioada 14-20 august, fiind o platformă regională importantă de întâlnire și pregătire pentru cei 70 de artiști aspiranți din lumea filmului. Iniţiat în anul 2007 în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Berlinale Talents, programul reuneşte participanţi din Europa de Sud-Est şi Caucazul de Sud. Din România au fost selectaţi următorii participanţi: Vlad Udrescu, Adina Stetcu şi Maria Dinulescu (actori), Paula Maria Onet, Yuval Shapira şi Sorin Poamă (regizori), Gabriela-Carlea Fotea şi Bogdan Palici (producători), Simona Sava (scenograf), Andreea Mihalcea şi Andreea Alexandra Patru (critici de film) şi Carmen Bianca Tofeni şi Simona Susnea (cineaşti). În categoria Pack&Pitch Projects a fost selectat proiectul Private Party (producător Carla Fotea), iar regizorulSorin Poamă va participa și la programul Film Stage Studio Scenes din cadrul Talents Sarajevo.

Festivalul de Film de la Sarajevo pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Astfel este facilitat accesul publicului internaţional la filme, talente şi proiecte viitoare reprezentative pentru acest spaţiu.

Detalii despre festival şi programul proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina de web a Sarajevo Film Festival: www.sff.ba