„Nu mă atinge-mă/Touch Me Not”, la Muzeul de Artă Modernă din New York

Deținătorul Ursului de Aur - 2018,filmul„Nu mă atinge-mă/Touch Me Not”este invitat la Museum of Modern Art din New York (MoMa) în cadrul exclusivistului program cu tema The Politics of Intimacy care va avea loc între 10 și 17 ianuarie 2019.

Cele șapte proiecții vor beneficia de prezența regizoarei Adina Pintilie și a actorilor Gritt Uhlemann și Christian Bayerling și vor fi urmate de o serie de discuții care vor aborda atât tematica filmului, care explorează, într-un mod cu totul neconvențional, noțiunile curente de frumusețe, atracție, dorință, cât și forma sa experimentală, în orice caz neobișnuită, care îl apropie de instalația video și performance.

Evenimentele sunt curatoriate de influentul promotor cultural și critic de film Rajendra Roy, șeful programului de film de la MoMA, și se vor derula și cu sprijinul ICR New York.

Filmul "Touch me not" a fost primit cu entuziasm de presa americană şi de cei mai importanţi critici din SUA. Prestigiosul The New York Times tocmai a publicat o cronică excelentă:

"Ghidat de intuiţie, emoţie şi interogare filosofică, Touch Me Not explorează ce înseamnă, cum este şi de ce e important să trăieşti în interiorul unui corp. O experienţă neliniştitor de intensă, uneori dificil de confruntat, apoi şi mai dificil de uitat. (...)

"O meditaţie despre natura corporalităţii care examinează puzzle-urile şi paradoxurile intimităţii, reuşind nu doar să transceandă categoriile normative legate de gen şi sexualitate, ci şi să pună în discuţie, într-un mod impresionant, înseşi limitele limbajului cinematografic, să pătrundă dincolo sau măcar să conteste impenetrabila graniţă stabilită de însuşi ecranul de cinema." (A.O. Scott)

Potrivit celebrei publicaţii The Hollywood Reporter, "Touch me not" este "un tur de forţă captivant. O explorare a sexualităţii care deschide noi orizonturi. Frapant prin inteligenţă, siguranţă de sine şi originalitate." (Deborah Young)

Criterion, editorul celei mai importante colecţii de filme clasice şi contemporane, numeşte Touch me not: "Una dintre marile descoperiri ale anului 2018."

Conform Indiewire, "Touch me not" este: "de un umanism radical, (...) un film imposibil de clasificat, (...) o curajoasă explorare a relaţiei complicate (şi adesea înstrăinate) pe care care o avem cu propriile noastre corpuri."

"Touch me not" va avea premiera oficială în cinematografele din România începând cu 15 martie, urmând să fie lansat în alte peste 25 de ţări pe parcursul anului 2019.

În contextul lansării cinematografice în SUA, MoMA găzduieşte dezbaterea publică Touch me not—The Politics of the Body (Politicile Corpului), care oferă publicului oportunitatea de a participa la o conversaţie extinsă cu protagoniştii filmului. Christian Bayerlein şi Grit Uhlemann, pasionaţi activişti pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, alături de autoarea filmului Adina Pintilie şi producătoarea Bianca Oana, vor discuta cu publicul american despre subiectele sensibile şi de actualitate explorate în film. Prezenţa echipei filmului la MoMa este posibilă datorită sprijinului oferit de Institutul Cultural Român din New York.

"Corpul nostru, intimitatea, sexualitatea sunt aspecte atât de importante ale vieţii şi identităţii noastre, totuşi ne este atât de greu să vorbim despre ele, fiind înconjurate de atâtea tabu-uri şi blocaje. TOUCH ME NOT este o invitaţie la dialog," spune cineasta Adina Pintilie. "Te invită pe tine, spectatorul, să îţi pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, şi să-ţi exerciţi capacitatea de empatie, de a te pune în Celuilalt."

Dezbaterea publică Touch me not—The Politics of the Body va avea loc la MoMA pe 12 ianuarie şi va crea un spaţiu de dialog deschis despre subiecte precum: graniţele personale, corpul ca un "câmp de luptă" al ideologiilor, alteritatea, intimitatea şi dizabilitatea, fluiditatea genurilor, frumuseţea non-normativă, libertatea personală.

Prin controversa intensă pe care a stârnit-o chiar de la premiera mondială de la Berlinală, unde a câştigat Ursul de Aur şi Premiul pentru Cel mai Bun Lungmetraj de Debut, "Touch me not" deschide un spaţiu de auto-reflexivitate, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, şi devenind mai mult decât un film: o experienţă transformativă. Expunerea extinsă a filmului în festivaluri, alături de lansarea sa în săli de cinema din întreaga lume – evenimente pentru care filmul călătoreşte alături de protagoniştii-cheie cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Uniunii Cineaştilor din România – oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea acestui dialog activ cu publicul internaţional.

Manekino Film, producătorul şi distribuitorul filmului în România, îşi propune să aducă acest spaţiu de dezbatere, auto-reflexivitate şi empatie şi în ţara noastră, printr-o serie de proiecţii-eveniment însoţite de dezbaterile "Touch me not - Politicile corpului", programate pentru luna martie a acestui an.Cu muzică semnată de legendara trupă Einsturzende Neubauten, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti şi non-profesionişti, Touch me not aduce laolaltă protagonişti din întreaga Europă: Laura Benson (Marea Britanie/Franţa), Tómas Lemarquis (Islanda/Franţa), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Marea Britanie/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria), Dirk Lange (Germania). Imaginea este semnată de George Chiper Lillemark (România), designul de sunet de Dominik Dolejsi (Cehia), compozitor: Ivo Paunov (Bulgaria), scenografia: Adrian Cristea (România), costume: Maria Pitea (România).

Laura Benson, actriţă franceză de origine britanică şi profesoară de actorie la celebrul studio parizian Atelier international de théâtre Blanche Salant, a lucrat cu regizori celebri precum Stephen Frears, Alain Resnais, Robert Altman, Jacques Doillon.

Tómas Lemarquis, actor de origine islandezo-franceză, — cunoscut pentru rolurile sale din filme de autor europene precum multi-premiatul NÓI ALBÍNÓI (2003), dar şi din super-producţii holywoodiene precum X-MEN: APOCALYPSE, BLADE RUNNER 2049 sau SNOWPIERCER —, şi explorator al diferitor practici şamanice şi terapii alternative, procesul său de dezvoltare personală combinând cercetarea spirituală cu experimentarea artistică.

Absolventă a UNATC Bucureşti, Adina Pintilie este o tânără regizoare de film premiată de festivaluri prestigioase din întreaga lume. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artele vizuale, filmele sale sunt o apariţie distinctă în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimente curajoase în limbajul cinematografic şi explorarea fără compromis a psihologiei umane. Mediu-metrajul său DON'T GET ME WRONG (produs de Aristoteles Workshop), a avut premiera mondială în competiţia oficială Locarno 2007, a fost selecţionat şi premiat în peste 50 festivaluri internaţionale, printre care: IDFA, Salonic, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen, Moscova, Sarajevo, Varşovia.