Nora Stancu, la danceWEB 2024 cu sprijinul ICR Viena

Dansatoarea Nora Stancu va fi prezentă, cu sprijinul ICR Viena, la una dintre cele 57 de burse la danceWEB 2024, din cadrul ImPulsTanz - Vienna International Dance Festival. Festivalul se va desfășura în perioada 11 iulie – 11 august 2024, iar programul de burse danceWEB în perioada 10 iulie - 14 august 2024.

Programul danceWEB este strâns legat de festivalul ImPulsTanz din Viena, unul dintre cele mai mari și mai importante evenimente din lumea dansului contemporan. Participanții la danceWEB au privilegiul de a lua parte la proiecte de cercetare, ateliere, simpozioane și spectacole organizate în cadrul festivalului. Programul festivalului invită începători și profesioniști de toate vârstele la Arsenal Objekt 19, 1030 Wien pentru a dansa balet, jazz, voguing, dans modern, hip hop și alte stiluri de dans. În fiecare an, programul de cinci săptămâni permite dansatorilor și tinerilor coregrafi din aproximativ 40 de țări să participe la toate atelierele și proiectele de cercetare și să urmărească toate spectacolele ImPulsTanz. În 2024, artista vizuală și coregrafa Isabel Lewis, care lucrează în domeniul dansului, al muzicii și al teatrului, va fi mentorul danceWEB. Sub îndrumarea ei, Nora Stancu și ceilalți dansatori vor fi încurajați să-și exploreze limitele și să-și dezvolte propria voce artistică.

Nora Stancu a fost selectată pentru programul danceWEB 2024 printr-o competiție intensă, cu 700 de aplicanți din 61 de țări, obținând una dintre cele 57 de burse oferite. Prezența Norei Stancu în cadrul programului danceWEB 2024 din Viena este o oportunitate pentru prezentarea performanței sale într-un context internațional. danceWEB nu este doar un program de rezidență artistică, ci și un teren pentru inovație și colaborare. Participanții au acces la ateliere și conferințe susținute de profesioniști de renume, la spectacole de dans contemporan care îi inspiră și îi provoacă, și la un mediu internațional care îi îmbogățește cultural și artistic.

Nora Stancu a studiat la liceul „Şcoala meaˮ în perioada 2018-2022, unde și-a dezvoltat abilitățile pentru balet clasic, contemporan și repertoriu clasic. În prezent urmează programul de doi ani la Martha Graham School din New York sub coordonarea profesorilor Peggy Lyman Hayes, Virginie Mécène, Blakeley White McGuire și Lone Larsen. De-a lungul carierei, Nora a interpretat o varietate de roluri și solo-uri, inclusiv variantele clasice Gamzatti și Dawn, precum și solo-uri contemporane precum Saville sau Linee. În plus, a participat la diverse programe intensive de dans la New York, Sankt Petersburg și București, unde și-a perfecționat abilitățile sub îndrumarea experților din domeniu. Experiența scenică a Norei include participarea la evenimente de renume, precum „Carousel of Dreams” alături de Compania de Dans Martha Graham sau spectacole la Teatrul Național de Operă din Ucraina. Recunoașterea talentului și a efortului depus de Nora în domeniul dansului a fost confirmată prin premii obținute la competiții și festivaluri de dans, precum YAGP București, Winter Dance Festival & Contest Virtual Edition și Torino Danza d’autunno, oferindu-i oportunități de studiu și performanță la nivel internațional.

ImPulsTanz - Festivalul Internațional de Dans din Viena a fost înfiinţat în anul 1984, devenind de-a lungul timpului unul dintre cele mai importante festivaluri de dans şi performance contemporan din lume. Festivalul include performance-uri, ateliere de dans, programe de cercetare şi evenimente sociale la care participă tineri dansatori şi coregrafi de pe plan mondial. În ultimii 30 de ani o serie de companii de producţie importante din domeniul dansului au participat la festival, precum Ballet de l‘Opéra National de Paris, Alain Platel / les ballets C de la B, Jérôme Bel, Compagnie Marie Chouinard, Damaged Goods, La La La Human Steps, Cie. Mathilde Monnier, Rosas şi Ultima Vez. ImPulsTanz colaborează cu instituţii vieneze de renume dintre care amintim Opera de Stat din Viena, Burgtheater, Volkstheater şi Museumsquartier şi atrage anual mai bine de 30.000 de spectatori.