Noaptea Literaturii Europene la Lisabona

Noaptea Literaturii Europene la Lisabona

Sâmbătă, 4 iunie, timp de cinci ore, Lisabona a găzduit un maraton literar dedicat tuturor celor dornici să descopere, prin intermediul cuvintelor, scriitorii marcanţi ai lumii contemporane europene. De-a lungul acestei serate inedite, considerată de presa portugheză drept cel mai popular eveniment de lecturi și interpretări literare din Lisabona au avut loc sesiuni de lectură din operele a 10 scriitori europeni, în interpretarea a 13 actori portughezi. Realizate în locuri atipice (pentru acest gen de eveniment) din selectul cartier Carmo/Trindade, lecturile au fost găzduite de următoarele spații: Sala de Extrageri a Loteriei și Biblioteca de la Santa Casa da Misericórdia (Finlanda și respectiv, Spania), Foaierul Teatrului da Trindade Inatel (România), Vertigo Café (Austria), Sala Blazonului și Cafeteria Muzeului São Roque (Grecia și respectiv, Portugalia), Academia de Amadores de Música (Italia), librăria O Mundo do Livro (Cehia), barul-frizerie Purista – Barbière (Franța) și Curtea Misterelor din Biserica Santíssimo Sacramento (Germania). Cu o durată între 10 şi 15 minute, sesiunile de lectură s-au repetat la fiecare jumătate de oră, oferind publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect. Intrarea la eveniment a fost liberă, serata literară beneficiind de un public de aproape 4000 de persoane.

La invitația ICR Lisabona, poetul Nicolae Prelipceanu a recitat în limba română, poeme din volumul „fantomateca”, alături de celebra actriță portugheză Mónica Calle, care a interpretat lectura acelorași poeme în limba portugheză. Cele 10 sesiuni de poezie românească au avut loc în Foaierul Teatrului da Trindade din centrul capitalei portugheze și au numărat un total de 390 de persoane participante.

Aflată anul acesta la cea de-a patra ediție, Noaptea Literaturii Europene a suscitat un uriaș interes în  mass-media portugheză, care a promovat intens evenimentul, atât la radio (Radio Antena 1, Radio Antena 2, Radio Antena 3, Rádio Renascença și TV (RTP 2, RTP Notícias, Canal Q), cât și în presa scrisă (Diário de Notícias, Destak, Metro) și pe internet. Ediția din 3 iunie a cotidianului Diário de Notícias a dedicat o pagină întreagă prezentării seratei literare lisaboneze, articolul fiind ilustrat cu fotografia Mónicăi Calle, actrița portugheză invitată a Institutului Cultural Român de la Lisabona. La sfârșitul articolului, disponibil atât în varianta imprimată, cât și online, este indicat linkul în care Mónica Calle recită, în limba portugheză, poemul scris pe-o carte uscată de Nicolae Prelipceanu.

În acest an, Noaptea Literaturii Europene a prezentat opere de proză (traduceri în portugheză) ale scriitorilor Thees Uhlmann (Germania), Ann Cotten (Austria), Andrés Trapiello (Spania), Léonora Miano (Franța), Tove Jansson (Finlanda), Dimitris Dimitriadis (Grecia), Filippo Tuena (Italia), Bruno Vieira do Amaral (Portugalia), sau opere de poezie prezente în lecturile a două țări: Cehia, cu lecturi din opera lui Jakub Řehák, și România, cu o selecție de poeme din volumul „fantomateca” a poetului Nicolae Prelipceanu, în traducerea portugheză a lui Corneliu Popa. Poet, prozator şi publicist, Nicolae Prelipceanu a primit Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru opera omnia, în ianuarie 2013, şi premii ale Uniunii Scriitorilor pentru publicistică şi poezie.

 

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a clusterului EUNIC Portugalia, rețeaua institutelor culturale și a câtorva ambasade străine, realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia.