Noaptea Literaturii Europene în Bulgaria

Pe 11 mai 2016, la Sofia și în alte 11 orașe din Bulgaria (Burgas, Varna, Veliko Târnovo, Gabrovo, Dobrich, Pernik, Plovdiv, Ruse, Sofia, Stara Zagora și Shumen) a avut loc ediția a V-a a evenimentului „European Literature Night"/ „Noaptea Literaturii Europene". Proiectul a fost pregătit și coordonat de Centrul Cultural Ceh din Sofia în cadrul cluster-ului EUNIC Bulgaria și a fost implementat împreună cu alți 14 parteneri din Sofia: Ambasada Austriei, British Council, Institutul Goethe, Ambasada Danemarcei, Institutul Camões din Portugalia, Institutul Cervantes, Ambasada Irlandei, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez, Ambasada României, Institutul Cultural Maghiar, precum și cu Centrul Cultural și de Informare al FYROM, Reprezentanța Comisiei Europene în Bulgaria și Asociația „Cărți pentru copii".

Evenimentul a fost inclus în calendarul cultural anual al municipalității Sofia, iar la deschidere a participat primarului capitalei bulgare, Iordanka Fandâkova și viceprimarul pe probleme de cultură, Todor Ciobanov. Scopul proiectului este de a contribui la dialogul intercultural prin oferirea unei platforme pentru țările europene de a-și prezenta literatura lor contemporană. Proiectul oferă o experiență excepțională de lectură în comun, având ca element de atractivitate combinația dintre un text interesant, o performanță unică și o locație remarcabilă.

Fiecărui partener participant i-a fost alocată o locație în centrul Sofiei, unde personalități (actori, soliști, jurnaliști etc.) din capitala bulgară au susținut lecturi (repetate la fiecare 30 de minute) din cărți prezentate de țările participante, traduse în limba bulgară.

Institutul Cultural Român, reprezentat în cadrul clusterului EUNIC Bulgaria prin intermediul Ambasadei României la Sofia, a participat pentru prima oară la acest eveniment. Gergina Dvoretzka, cunoscut jurnalist bulgar și președinte al Fundației „Europe and the World", a susținut în studioul „BandHouse" 7 lecturi ale povestirii Şobolanul e mai viu decît ţestoasa din volumul Celelalte poveşti de dragoste al scriitorului Lucian Dan Teodorovici, tradus în limba bulgară de Vanina Bojikova și publicat de editura „Paradox" în anul 2012.

Mai multe informații cu privire la manifestările dedicate ediției din acest an a „European Literature Night"/ „Noaptea Literaturii Europene" puteți găsi accesând website-ul evenimentului și pagina de Facebook.