Noaptea Literaturii Europene 2017 la Lisabona

Sâmbătă, 24 iunie 2017, timp de cinci ore, între 18.30 și 24.30, a avut loc cea mai literară seară din Lisabona, în prezența unor importanți autori europeni și actori portughezi. De-a lungul acestei serate inedite, considerate de către presa portugheză cel mai popular eveniment de lecturi/interpretări literare din Lisabona, s-au desfășurat sesiuni variate de lectură din opera a 11 scriitori europeni, în interpretarea a 14 actori portughezi.Realizate în locuri atipice pentru acest gen de eveniment, din selectul cartier Carmo/Trindade, lecturile au fost găzduite de următoarele spații: Claustrul Muzeului São Roque, Sala Blazonului din cadrul Muzeului São Roque și Sala de Extrageri a Loteriei de la Santa Casa da Misericórdia (Grecia, Italia șiMarea Britanie), Sala Estúdio de la Teatro da Trindade din Lisabona (România), Curtea Misterelor din Biserica Santíssimo Sacramento (Portugalia), Librăria „Sistemul Solar” (Cehia), Academia de Amadores de Música (Spania), Muzeul Arheologic (Franța), Sediul Gărzii Naţionale Republicane (Germania), Círculo Eça de Queiroz (Austria) și Hotelul Pessoa din Lisabona (Finlanda). Cu o durată de 15 minute, sesiunile de lectură s-au repetat din jumătate în jumătate de oră, oferind astfel publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect. Intrarea la eveniment a fost liberă, serata literară beneficiind de un public de aproape 5000 de persoane.

Anul acesta, România a fost reprezentată la Noaptea Literaturii Europene de Matei Vișniec, invitatul Institutului Cultural Român de la Lisabona. Autorul român și actorul portughez Nuno Pinheiro de la Teatrul da Garagem au recitat alternativ în limba română și respectiv, în limba portugheză, fragmente din cartea Teatru Descompus sau Omul Pubelă. Cele 11 sesiuni de lectură au fost organizate de Institutul Cultural Român de la Lisabona cu sprijinul Teatrului Trindade Inatel, editurii braziliene É Realizações și Teatrului da Garagem. Cele 11 sesiuni au numărat un total de 300 de persoane.

În aceeași zi, începând cu ora 15.00, la Fórum FNAC Chiado, celebra librărie lisaboneză, a avut loc o masă rotundă cu participarea a trei dintre scriitorii prezenți la Noaptea Literaturii Europene 2017: Matei Vișniec, Alex Bellos și Jiří Hájíček. În cadrul evenimentului moderat de Pedro Vieira (RTP3), cei trei scriitori europeni au acoperit în alocuțiunile lor subiecte cum ar fi literatura europeană actuală, rolul autorului într-o Europă instabilă, existența unei literaturi europene, călătoriile și itinerarea.

De la romantism la literatura infantilă, de la teatru la poezie, în acest an, Noaptea Literaturii Europene a prezentat opere ale următorilor autori: Tilman Rammstedt (Germania), Kathrin Röggla (Austria), Cristina Peri Rossi (Spania), Matei Vișniec (România), Olivier Bourdeaut (Franța), Arto Paasilinna (Finlanda), Andreas Staikos (Grecia), Simonetta Agnello Hornby (Italia), Catarina Sobral (Portugalia), Alex Bellos (Marea Britanie) și Jiří Hájíček (Cehia).

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a clusterului EUNIC Portugalia, rețeaua institutelor culturale și a câtorva ambasade străine, realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia.