Noaptea Institutelor Culturale la ICR // PROGRAM

Vă așteptăm la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38, București, vineri, 20 iunie 2014, de la ora 18.30 până după miezul nopții!
PROGRAM
18:30 : Atelierul „Eu sunt creativ” - desen, decorație și bandă desenată pentru copii și părințiCopiii cu vârste între 6 și 10 ani și părinții vor desena supereroi, vor inventa superputeri și vor picta obiecte pe care-și vor pune amprenta de artist. „Eu sunt creativ“ este un atelier distractiv care îmbină secretele desenului cu cele ale benzilor desenate. Instructori: Ana-Maria Gălețeanu și Octav Ungureanu. Doritorii se pot înscrie la atelier trimițând copia scanată a unui desen creație proprie la adresa nic@icr.ro până luni,16 iunie (inclusiv).

19:00 : Proiecția scurtmetrajului O lume nouă și dezbatere cu realizatorii și actoriiFilmul, bazat pe o poveste concepută de regizoarea Luiza Pârvu și scenaristul Toma Peiu, spune una dintre milioanele de istorii posibile din biografiile românilor plecați peste Ocean la 1900, din România sau Austro-Ungaria. Povestea are ca sursă de inspirație evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puțin cunoscute publicului larg: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atrași de mirajul unei țări primitoare, care promitea să ofere libertate, beneficii considerabile și șansa unui nou început, indiferent de originea socială, naționalitate sau nivelul de școlarizare. Din distribuție fac parte actorii Olimpia Melinte și Florin Penișoară. Proiecția va fi urmată de o dezbatere moderată de Oana-Valentina Suciu.
20:30 : Dansuri grecești, muzică și voie bună!
Ansamblul de dansuri grecești Asteria al Uniunii Elene din București vă va cuceri cu ritmurile pasiunilor grecești în Sala Mare a ICR. Eveniment organizat de Fundația Culturală Greacă.Ansamblul Asteria a luat naștere în toamna anului 2007, în cadrul filialei București a Uniunii Elene din România. Deși este un ansamblu tânăr, majoritatea membrilor săi sunt dansatori experimentați, care practică dansurile tradiționale grecești de peste zece ani. Asteria a avut numeroase apariții publice, atât în România, cât și în Grecia. Ansamblul a colaborat de-a lungul timpului cu Direcția Relații Interetnice, Muzeul Satului, Muzeul Național de Istorie, Târgul de Carte Gaudeamus și cu diverse festivaluri de artă tradițională etc.
Portofoliul ansamblului Asteria cuprinde dansuri de pe întreg teritoriul grecesc, continental și insular, precum și din fostele spații locuite de greci din Asia Mică.

21:00 : Experiența Chill Pill – poezie contemporană, muzică experimentală și proiecții multimediaParticipanți: Bandesnaci (Vladimir Coman-Popescu ‒ producător de muzică electronică, sound designer și live performer) ‒ live electro dub / controllerism, Claudiu Komartin (poet, traducător, editor și performer) ‒ poetry / spoken word / voice FX, Miriam Toma (pianistă și graficiană) ‒ keys, Alina Daniela Nicu (graficiană) ‒ live drawing, Delia Andrieș (artist vizual) ‒ voice / voice FX, Sorin Despot (poet și jurnalist) ‒ poetry.Proiectul Chill Pill a fost inițiat la sfârșitul anului 2013 de muzicianul Vladimir Coman-Popescu (Bandesnaci) și poetul Claudiu Komartin, ca urmare a unei seri de poezie românească însoțită de muzică electronică ce a avut loc în noiembrie 2013 la Literaturwerkstatt Berlin, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Berlin. „ROformularea puterii, revoluție și evoluție” a adus în fața publicului voci tinere din poezia românească actuală în colaborare cu Vladimir Coman-Popescu, ale cărui improvizații electro-dub au făcut legătura între momentele evenimentului, și ilustratoarea Alina Daniela Nicu, ale cărei intervenții vizuale au fost proiectate live în timpul lecturilor.
Pornind de la această experiență, artiștii implicați în Chill Pill au construit un proiect amplu pe care îl prezintă publicului de poezie, dar și de muzică experimentală, adunând artiști contemporani cu viziuni și orientări distincte. Ceea ce îi leagă pe muzicienii, poeții și artiștii vizuali implicați în Chill Pill este deschiderea de a lucra și de a performa împreună, libertatea de a improviza și de a se exprima polifonic într-o serie de evenimente care să dinamizeze scena bucureșteană, printr-o abordare nouă: muzica sau proiecțiile multimedia se împletesc natural cu discursul poetic, fără să ilustreze textul rostit, ci se îmbină într-o experiență sonoră și vizuală experimentală, cu un mare potențial de inovație și deschidere către dialogul între arte și performance.

23:00 : Proiecția celor mai recente scurtmetraje românești la Cannes: Romanian Short Waves 2014
De zece ani, Festivalul de Film de la Cannes include Short Fim Corner, spațiul în care realizatorii se întâlnesc și își prezintă filmele. Și în 2014, scurtmetrajele românEști au fost prezentate sub titlul Romanian Short Waves, cu sprijinul Asociației Secvențe. În program sunt incluse și câteva titluri proiectate pentru prima data în România.
12 MINUTE/ r. Nicolae Constantin Tănase/ 13'
BRIGADA NEAGRĂ/ r. Andrei-Nicolae Teodorescu/ 22'
JURNAL#2 / r. Adina Pintilie / 16'
CALEA DUNĂRII / r. Sabin Dorohoi/ 13'
CATAFALCE/ r. Radu Constantin Vasile/ 14'
DRY BONES/ r. Luiza Pârvu/ 12'
RIO 2016/ r. Bianca Rotaru/ 29'
TUNS, RAS ȘI FREZAT/ r. Bogdan Mureșanu/ 12'
La proiecții vor fi prezenți regizorii Nicolae Constantin Tănase, Luiza Pârvu, Bianca Rotaru și Bogdan Mureșanu.

Accesul publicului la Noaptea Institutelor Culturale este liber.

***

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC București (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale), coordonat în 2014 de Delegația Valonia-Bruxelles și organizat de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegația Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din București, Institutul Italian de Cultură și Institutul Polonez, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
Detalii: aici

Un eveniment