Noaptea Albă a Galeriilor prezintă o expoziție focus NAG Petrila

Noaptea Alba a Galeriilor prezinta o expozitie focus NAG Petrila

Pentru publicul Nopții Albe a Galeriilor din București, expoziția focus de la Rezidența BRD Scena 9 va prezenta timp de o lună un program dinamic de evenimente, tururi ghidate pentru diferite categorii de public, ateliere pentru copii, vizionări și discuții cu invitați. Scopul expozițiilor focus NAG este acela de a marca introducerea unui oraș nou în harta evenimentului și familiarizarea unor categorii de public cât mai diverse cu fenomenul culturii contemporane din România.

Institutul Cultural Român este partener al acestui proiect, alături de Primăria Capitalei prin ARCUB.

O călătorie spre buricul Pământului este expoziția focus NAG Petrila ce va putea fi văzută în perioada 6 octombrie - 5 noiembrie 2017.

„Ați venit, ați văzut, am învins!”

Invitați vor fi  Ion Barbu, Mihai Barbu, Cătălin Crețu, Andrei Dăscălescu, curatorul expoziției este Ion Barbu.

Cea mai veche mină din România, mina Petrila, și-a închis porțile la data de 30 octombrie 2015, iar înmormântarea simbolică a unei mine moarte cu adevărat a avut loc o zi mai târziu, în curtea Casei Memoriale I. D. Sîrbu. Ceea ce a rămas este un loc în care Ion Barbu, alături de mulți oameni extraordinari, încearcă să recupereze memoria și umorul unei țări întregi.

Petrila este un oraș a cărui imagine, alături de întreaga Vale a Jiului, este încă asociată cu unul dintre cele mai triste momente din istoria recentă a României.

Prezența Planetei Petrila în programul NAG nu ilustrează altceva decât un exemplu de rezistență prin cultură care ar trebui sa dea de gândit: lumii artistice care, deocamdată, nu are capacitatea de a face dovada unei coeziuni între membrii săi, lumii oficialităților în mâna cărora stă puterea de decizie când vine vorba de a salva (sau nu) un patrimoniu naționalși, nu în ultimul rând, societății al cărei apetit de consum cultural este îngrijorător de scăzut.

În Noaptea Albă a Galeriilor de Artă se povestește, în expoziția produsă special cu această ocazie în spațiul Rezidența BRD Scena9, despre Noaptea Galeriilor de Mină rămase definitiv în beznă, un întuneric deloc străin de starea culturii în România.

„O călătorie spre buricul Pământului” aduce pentru publicul vizitator nu doar fragmente din cele trei muzee - Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Românși Colonia Literară Petrila -, o arhivă de imagini fotografice animate, intervenții și instalații artistice, cițese, în cele șase încăperi, povești despre noi toți, povești care râd cu noi, râd de noi, plâng și ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente. Toate acestea au aceeași sursă, buricul pământului, Planeta Petrila, un univers unic creat de artistul Ion Barbu, curator al acestei expoziții și unul dintre personajele principale din acest proiect alături de Andrei Dăscălescu, Cătălin Crețuși Mihai Barbu.

O călătorie pe Planeta Petrila arată că lucrurile stau altfel. Acolo, obiectele și casele au suflet și vorbesc despre lucruri pe care ar fi bine să nu le uiți când treci prin fața lor. Acolo, casele îți vorbesc despre cât de important este să rămâi un om demn indiferent de greutatea istoriei.Și, niciodată să nu uiți că „orice vis se răzbună”.

Pentru publicul NAG din București, expoziția focus de la Rezidența BRD Scena 9 va prezenta timp de o lună un program dinamic de evenimente, tururi ghidate pentru diferite categorii de public, ateliere pentru copii, vizionări și discuții cu invitați. Scopul expozițiilor focus NAG este acela de a marca introducerea unui oraș nou în harta evenimentuluiși familiarizarea unor categorii de public cât mai diverse cu fenomenul culturii contemporane din România.

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/231321714066160/

Informații complete sunt disponibile pe www.noapteagaleriilor.ro și în aplicația de telefon NAG (în curând pentru Androidși iOS).

Organizator NAG național: Asociația Ephemair

Partener principal NAG național: BRD Groupe Société Générale

Parteneri:  Institutul Cultural Român - ICR, alături de Primăria Capitalei prin ARCUB

Sponsori: Policolor, Corcova Roy & Dâmboviceanu, Catleya, Noumax

Partener juridic: Țuca Zbârcea & Asociații

Parteneri media: Magic FM, Adevărul, Dilema Veche, Agerpres, Blitz TV, Scena9, Glamour, Orasulm.eu, Urban.ro, The Institute, Modernism.ro, Feeder, Dissolved Magazine, e-Zeppelin, GalaSocietatiiCivile.ro, Institutul Francez, Anim'est