NexT prezintă la ICR scurtmetraje premiate și nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA)

NexT prezinta la ICR scurtmetraje premiate si nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA)

Cele mai bune scurtmetraje europene, premiate la marile festivaluri și nominalizate în 2014 la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) pot fi vizionate în premieră la București, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38), joi, 16 aprilie 2015, de la ora 18.00, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT.
În programul inițiat de EFA – „Short Matters!“ – se află și multipremiatul The Chicken (Puiul), r. Una Gunjak, selecționat la Cannes, în Semaine de la Critique, și recompensat cu peste 25 de distincții. Este drama emoționantă a unei fetițe și a mamei ei, în Sarajevo anului 1993.

Pride (Onoare), r. Pavel Vesnakov, marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014, cel mai important festival de scurtmetraje, redă confruntarea dintre un bunic, fost general, și nepotul homosexual; documentarul Shipwreck (Naufragiu), r. Morgan Knibbe, premiat la Locarno, surprinde urmele coșmarului din portul Lampedusa, când 360 de imigranți africani au murit înecați; comedia neagră animată The Missing Scarf (Eșarfa care lipsește), r. Eoin Duffy, s-a aflat și pe lista scurtă la Oscar, iar surprinzătorul Taprobana, r. Gabriel Abrantes vine de la Berlinale.

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc între 15 şi 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, în Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Cărturești, Garajul Ciclop din București. Iniţiat în memoria a doi cineaşti talentaţi, regizorul Cristian Nemescu şi sound designer-ul Andrei Toncu, NexT continuă să descopere voci şi viziuni noi în cinema.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român şi al Programului Europa Creativă – Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Accesul la proiecția de la Institutul Cultural Român este liber, în limita locurilor disponibile.
Programul complet al festivalului poate fi consultat la www.nextfilmfestival.ro/program/


PROGRAM „SHORT MATTERS!“ – proiecție la Institutul Cultural RomânEUROPEAN FILM ACADEMY / ACADEMIA EUROPEANĂ DE FILM

THE CHICKEN / PUIULGermania / Croaţia, 2014, 15', ficţiune – nominalizare festivalul de la Bristol
Regizor: Una Gunjak
Selma, o fetiţă de şase ani, primeşte cadou de ziua ei un pui. Când îşi dă seama că acesta va fi omorât ca să se hrănească toată familia, decide să îl salveze.

DAILY BREAD / PAT-LEHEM / PÂINEA CEA DE TOATE ZILELE
Israel, 2014, 20', ficţiune – nominalizare festivalul de la Veneţia
Regizor: Idan Hubel
Jonathan e înnebunit după ciocolată. Într-o zi şterpeleşte ultima ciocolată din borcan. Când îl prinde mama lui vitregă, se hotărăşte să fugă de acasă.

DINOLAGeorgia, 2013, 15', ficţiune – nominalizare festivalul de la Grimstad
Regizor: Mariam Khatchvani
În Svaneti, Georgia, un ţinut aspru, muntos, tradiţia cere ca o văduvă să-şi lase în urmă copilul şi să se mărite cu primul bărbat care se oferă să o ia de soţie.

EMERGENCY CALLS / HÄTÄKUTSU / TELEFON DE URGENŢĂFinlanda, 2013, 15', documentar – nominalizare festivalul de la Sarajevo
Regizor: Hannes Vartiainen & Pekka Veikkolainen
În faţa întunericului copleşitor, tot ce putem face este să ne alinăm şi să ne bazăm unii pe alţii.

LITTLE BLOCK OF CEMENT WITH DISHEVELLED HAIR CONTAINING THE SEA / PEQUEÑO BLOQUE DE CEMENTO CON PELO ALBOROTADO CONTENIENDO EL MAR / MIC BLOC DE CIMENT CU PĂR RĂVĂŞIT CONŢINÂND MAREASpania, 2013, 16', ficţiune – nominalizare festivalul de la Cork
Regizor: Jorge López Navarrete
Un câine şi o iapă merg împreună într-o călătorie. Cu fiecare pas pe care îl fac, diferenţele dintre ei devin, inevitabil, din ce în ce mai clare.

THE MISSING SCARF / EŞARFA CARE LIPSEŞTEIrlanda, 2013, 7', animaţie – nominalizare festivalul de la Valladolid
Regizor: Eoin Duffy
George Takei narează această fabulă multipremiată despre o veveriţă înţeleaptă, aflată în căutarea, din ce în ce mai existenţialistă, a unei eşarfe.

PRIDE / ČEST / ONOAREBulgaria / Germania 2013, 30', ficţiune – nominalizare festivalul de la Clermont-Ferrand
Regizor: Pavel Vesnakov
Manol, un general pensionat şi un bunic iubitor, un patriarh al sfintelor învăţăminte şi al credinţelor imuabile, descoperă că băiatul pe care l-a crescut e homosexual.

SHIPWRECK / SCHIPBREUK / NAUFRAGIUOlanda, 2014, 15', documentar – nominalizare festivalul de la Locarno
Regizor: Morgan Knibbe
Pe 3 octombrie 2013, un vapor cu 500 de refugiaţi eritreeni s-a scufundat în apropiere de Lampedusa. Abraham, unul dintre supravieţuitori, îşi aminteşte experienţa de coşmar.

STILL GOT LIVES_ / ICH HAB NOCH AUFERSTEHUNG_ / ÎNCĂ MAI AVEM VIEŢI_Germania, 2013, 23', ficţiune – nominalizare festivalul de la Drama
Regizor: Jan-Gerrit Seyler
Marco şi Lisa sunt îndrăgostiţi. Pe calculator, se luptă cot la cot împotriva unor monştri înfiorători. Şi totuşi Lisa refuză să-l întâlnească pe Marco în viaţa reală.

SUMMER 2014 / LATO 2014 / VARA 2014Polonia, 2014, 12', animaţie – nominalizare festivalul de la Cracovia
Regizor: Wojciech Sobczyk
O viziune pesimistă asupra sorţii umane, o poveste universală despre lumea posedată de rău.

TAPROBANAPortugalia / Sri Lanka / Danemarca, 2014, 24', ficţiune – nominalizare festivalul de la Berlin
Regizor: Gabriel Abrantes
Camões, marele poet portughez renascentist, creează chinuit, lăsându-se pradă hedonismului, coprofagiei şi dependenţei de droguri.

WALL / FAL / ZIDUngaria, 2013, 11', ficţiune – nominalizare festivalul de la Tampere
Regizor: Simon Szabó
Laci este un rom de 16 ani care îşi câştigă traiul muncind pe unde apucă. Într-o zi, este luat împreună cu un mic grup de muncitori să lucreze pe un şantier.

WHALE VALLEY / HVALFJORD / VALEA BALENELORDanemarca / Islanda, 2013, 15', ficţiune – nominalizare festivalul de la Ghent
Regizor: Guðmundur Arnar Guðmundsson
O poveste despre dragostea ce şi-o poartă doi fraţi care trăiesc într-o golf îndepărtat din Islanda împreună cu părinţii lor.


----------------------------

Fondată în 1988, Academia Europeană de Film cuprinde acum aproape trei mii de profesioniști din lumea filmului în Europa, reuniți de scopul comun de a promova cultura cinematografică europeană. De-a lungul anului, Academia Europeană de Film iniţiază şi participă la o serie de evenimente care au în centru domeniul cinematografic, precum şi aspecte legate de natura sa economică, artistică sau profesională. Programele includ conferinţe, seminarii, workshopuri, având ca scop comun crearea unei punţi între creativitate şi industrie. SHORT MATTERS! este turneul organizat de Academia Europeană de Film pentru a prezenta scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene într-o serie de festivaluri şi instituţii din Europa şi mai departe.