NexT: copilăria în şase scurtmetraje, la Institutul Cultural Român

Care e cea mai puternică amintire din copilărie? Serbarea la care ai uitat versurile? Joaca de-a soldaţii sau descoperirea rujului roşu al mamei şi urmele de buze din palmă? Ratarea excursiei în care au fost toţi ceilalţi copii? Animalul preferat sau ziua confruntării cu durul clasei?
Luni, 6 iunie 2011, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), NexT propune cu program de scurtmetraje cu şi despre copii, pentru oameni mari: Ştefan, regia: Stanca Radu (România, 2007), Peace Talk / În semn de pace, regia: Jenifer Malmqvist (Suedia, 2006), Suplinitorul / Il Supplente, regia: Andrea Jublin (Italia, 2006), Absent / Missen, regia: Jochem de Vries (Olanda, 2009), Colivia, regia: Adrian Sitaru (România, 2009) şi Responsabil cu liniştea / El Encargado, regia: Sergio Barrejon (Spaina, 2008).
Accesul este liber în limita locurilor disponibile.

Proiecţia este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Detalii despre scurtmetrajele proiectate:

Ștefan
regia: Stanca Radu România, 2007, 13 min
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, NexT 2008

Rolul predestinat al voievodului Ștefan cel Mare devine centrul universului pentru un băiețel care se pregătește de serbarea de sfârșit de an.
Ștefan, un băiețel de zece ani, trebuie să-și îndeplinească misiunea pentru o piesă organizată de școală , hărăzită prin destin. Rolul voievodului Ștefan cel Mare devine centrul universului său, iar piesa devine ocazia perfectă pentru părinți și profesori de a se mândri cu eforturile copilului lor, indiferent de cât de greu sau nefiresc i s-ar părea acest lucru micuțului.

Peace Talk / În semn de pace
regia: Jenifer Malmqvist Suedia, 2006, 14 min.
Jonna și prietena ei Emilie se joacă de-a soldații. Soldații se luptă, se rănesc și au grijă unul de celălalt. Curând, cele două fetițe încep să experimenteze, cu timiditate și reținere, un nou fel de atingeri, un nou fel de mângâieri. Dar mama Jonnei nu e de acord cu noul joc al celor două fetițe.

Suplinitorul / Il Supplente
regia: Andrea Jublin Italia, 2006, 19 min
Trofeul NexT 2007
Dorind să își reamintească de adolescență, un om de afaceri dă năvală într-o sală de curs și, pretinzând că este un profesor substitutor, reușește să creeze confuzie printre elevi prin comportamentul lui provocator și ciudat. Având replici alerte și ironizând o serie de stereotipuri, filmul este, prin ideea și realizarea sa, un adevărat manifest împotriva apatiei.

Absent / Missen
regia: Jochem de Vries Olanda, 2009, 12 min.
O mamă își conduce fiica de 7 ani la școală. Gesturile mamei arată că a-şi însoţi fiica la şcoală nu este ceva obişnuit.

Colivia
regia: Adrian Sitaru Romania, 2009, 17 min.
Un băiețel găsește un porumbel bolnav și îl aduce acasă, ceea ce provoacă o adevarată furtună în familie. Tatăl sau acceptă în cele din urmă ca porumbelul să stea pe balcon câteva zile. Dar băiatul nu se mulțumește cu atât și își dorește o colivie pentru pasărea sa. Cine va câștiga ?

Responsabil cu linistea / El Encargado
regia: Sergio Barrejon
Spaina, 2008, 8 min
Martin (9 ani) e desemnat responsabil cu liniştea pe durata absenţei profesorului. El trebuie să scrie pe tablă numele celor care vorbesc. Uşor de făcut... până când bătăuşul clasei începe să vorbească.