NEW YORK. Strălucire și putere în epoca migrațiilor

„Bijuterii de aur cu almandine” reprezentând lumea tumultuoasă a secolului al V-lea d.Hr., când migrațiile germanice și ale altor triburi orientale au atins apogeul, vor fi prezentate astăzi, 23 noiembrie, de către reprezentanța ICR la New York în cadrul seriei „Istoria României într-un obiect”.

Aceste ornamente rafinate au fost descoperite într-un mormânt germanic de la Florești, în Transilvania, și aparțineau unei tinere aristocrate. Mai multe informații pot fi descoperite în prezentarea realizată de Alpar Dobos, arheolog și curator la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, prezentare ce va fi transmisă pe rețelele de socializare ale ICRNY de la ora 2 p.m. (21.00 ora României). Conceptul de film este semnat de Geanina Simion și Dragoș Popa.

„Istoria României într-un obiect/ The History of Romania in One Object” urmărește familiarizarea publicului american cu istoria României, reprezentată, de fiecare dată, printr-un obiect unic, cu puternice și multiple implicații, prin care se poate reconstitui o întreagă perioadă istorică. În cadrul acestui proiect, derulat în parteneriat cu Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, este promovată cultura, istoria și civilizația românească în spațiul american – simplu și percutant – prin prezentarea unor artefacte-simbol ce sintetizează o întreagă epocă, cu detaliile și caracteristicile specifice ale acesteia.