NEW YORK. Sărbători în oglindă: Sânzienele și Midsummer

Sânzienele şi Ziua Internaţională a Iei, celebrate anual pe 24 iunie, precum și sărbătorile americane asociate verii sunt reamintite, online, de Institutul Cultural Român de la New York. Proiectele fac parte din seria permanentă „Geografiile tradiției” și pun în valoare bogăția și frumusețea ritualurilor și obiceiurilor populare românești, în oglindă cu marile sărbători din cultura americană.

Iniţiată în 24 februarie 2021, cu un scurt film dedicat Dragobetelui și Valentine’s Day, continuată cu două veritabile minidocumentare despre sărbătorile de întâmpinare a primăverii şi Paştelui în România și America, seria continuă cu un episod dedicat Sânzienelor, una dintre cele mai iubite sărbători populare românești, şi corespondentului ei american, sărbătoarea de Midsummer, realizat în parteneriat cu Muzeul de Etnografie al Transilvaniei. La realizarea materialului video, care va fi difuzat vineri, 25 iunie, pe reţelele de socializare ale ICR New York, au contribuit Flavia Paula Stoica (text), Andreea Scridon (traducere în engleză și prezentare) și Dragoș Popa (videografie).

Evenimentul marchează, de asemenea, și Ziua Universală a Iei, o sărbătoare mult mai recentă, creată în 2013, la inițiativa comunității online La Blouse Roumaine, dar care se bucură an de an de o mare popularitate în toate diasporele românești.

Seria permanentă „Geografiile tradiției”, realizată împreună cu câteva mari muzee etnografice românești, urmărește întărirea conexiunilor culturale dintre România și Statele Unite prin prezentarea, în paralel, a principalelor tradiţii și sărbători româneşti și americane, accentuând similitudinile, conexiunile și convergențele, deci ceea ce ne apropie în ciuda diferențelor firești. De asemenea, proiectul, unic în rețeaua ICR, contribuie la familiarizarea publicului american și internațional cu elemente definitorii ale culturii noastre tradiționale, dintr-o perspectivă comparativă.

În această serie, care va continua de-a lungul anului, se mai află în pregătire episoade dedicate sărbătorii Sf. Andrei și Halloween-ului, Zilei Recoltei și sărbătorii de Thanksgiving, precum şi Crăciunului.