NEW YORK. Publicul american află cum depășesc artiștii români pandemia

„Arta împotriva coronavirusului. Artiștii reacționează la pandemie” / ”Art Fights Corona. Artists React to the Pandemic”, un nou proiect artistic al ICR New York în spaţiul virtual menit să exploreze modul în care creativitatea și creația sunt influențate de pandemie, se desfășoară în perioada 1 mai – 19 iunie 2020 pe conturile de social media ale Institutului (site-ul rciusa.info, Facebook, YouTube, Instagram). Opt artişti români au fost invitaţi să împărtăşească publicului american, prin mărturii sau alte forme expresive, cum resimt această perioadă neobișnuită şi cum au ales să o depăşească.

Programul a debutat cu mărturia Ioanei Ciocan, curator, artist vizual și director al Art Safari București, care a vorbit despre pandemie şi „pâinea cea de toate zilele” şi continuă, vineri 8 mai, cu tânăra artistă Megan Dominescu şi poveştile ei ţesute. Episoadele următoare vor fi prezentate în fiecare vineri, compunând o suită memorabilă de „jurnale de creație” ale unor artiști importanți, care vor demonstra forța artei și creativității de a depăși teama, măsurile restrictive și izolarea.

Artiștii invitați sunt provocați să prezinte câte o lucrare sau artefact și să spună povestea acestuia, vorbind despre conceptul lor artistic, sentimentele pe care le-au trăit realizându-le în această dificilă perioadă de izolare socială, precum și despre felul în care criza le-a influențat procesul artistic în ansamblu.

În program se află unii cei mai apreciaţi artişti și curatori români ai momentului, care ne vor suprinde cu ingeniozitatea artistică şi cu creativitatea lor în era „distanţării sociale”:

Ep/1: Ioana Ciocan – 1 mai – „Faceţi pâine, nu război!”

Ep/2: Megan Dominescu – 8 mai – „Acasă cu Megan!”

Ep/3: Daniel Radulescu – 15 mai – „Agonie”

Ep/4: Pandele Radu – 22 mai – „Singur. Împreună”

Ep/5: Mihai Zgondoiu – 29 mai –„RE-SET. Artă & viaţă”

Ep/6: Vlad Nancǎ – 5 iunie – „Conţinut original”

Ep/7: Dan Badea – 12 iunie - „Zboară puiule, zboară!”

Ep/8: Sasha Meret – 19 iunie – „Sub asediul invizibil”

Programul digital de promovare a artelor vizuale completează celelalte serii de conținuturi online originale și exclusive oferite de ICR New York împreună cu diferiți parteneri, care pun în evidență, într-un mod susținut și atractiv, în primul rând pentru audiențele nord-americane, diversitatea expresiilor creativității românești, precum și unele dintre cele mai semnificative contribuții intelectual-academice la înțelegerea și dezvoltarea relațiilor româno-americane.

Amplul program online al ICR New York, care accelerează tranziția spre o diplomație culturală digitală de impact, va fi completat în următoarele săptămâni cu noi serii, reprezentând alte domenii artistice și culturale. Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare pot fi găsite pe rețelele de socializare ale Institutului:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Blog: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

You Tube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw