NEW YORK. Istoria Transilvaniei secolului XIX prezentată în spațiul american printr-o serie de artefacte-simbol

Obiecte (realizate din alamă, metal alb, sticlă, lemn) din trusa de birou aparținând dr. Ioan Rațiu (1828-1902), unul dintre liderii mișcării naționale românești din Transilvania, vor fi prezentate astăzi, 26 octombrie, în seria „Istoria României într-un obiect (versiune online)”. La fel ca mulți dintre colegii săi patrioți, respectatul avocat și membru al uneia dintre cele mai vechi familii transilvănene a plătit cu propria sa libertate temeritatea de a cere drepturi egale și de a striga împotriva discriminării într-un moment în care astfel de cereri erau considerate încă o infracțiune.

Acest episod al seriei „Istoria României într-un obiect” este realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și poate fi urmărit pe rețelele de socializare ale reprezentanței ICR la New York de la ora locală 2 p.m. (21.00 ora României). Textul și prezentarea video sunt realizate de Claudia Bonța, iar conceptul filmului este semnat de Geanina Simion și Dragoș Popa.

Claudia Boanță este istoric de artă, absolventă a Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, cu un masterat în Istorie Medievală și Arheologie Romană și doctorat în istoria artei. Este beneficiarul mai multor burse internaționale și autorul a numeroase lucrări importante, printre care „Baroque Influences in Central-European Medal Work. The Seventeenth-Eighteenth Centuries” și „Ludwig Rohbock: Graphic Itineraries in the 19th Century. Transylvania Seen by Ludwig Rohbock”.

Noua serie a programului „Istoria României într-un obiect (versiune online)” este organizată de către reprezentanța ICR la New York în perioada 14 septembrie – 23 noiembrie 2020, în parteneriat cu Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Exponatele sunt prezentate în cadrul unor evenimente difuzate sub formă de „premiere” Facebook până la finalul lunii noiembrie. Seria „Istoria României într-un obiect / The History of Romania in One Object” va fi difuzată pe toate platformele online ale ICRNY (rciusa.info, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter), precum și pe unele dintre platformele partenerilor. Proiectul urmărește familiarizarea publicului american cu istoria României, reprezentată, de fiecare dată, printr-un obiect unic, cu puternice și multiple implicații, prin care se poate reconstitui o întreagă perioadă istorică. Astfel, ICRNY promovează cultura, istoria și civilizația românească în spațiul american prin prezentarea unor artefacte-simbol ce sintetizează o întreagă epocă, cu lumea și cultura specifice acesteia.