NEW YORK. Istoria României a fost prezentată publicului american prin obiecte-simbol

Programul online de promovare a istoriei României în SUA, intitulat ”The History of Romania in One Object” / „Istoria României într-un obiect”, a fost derulat de Institutul Cultural Român de la New York, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în perioada 4 mai – 20 iulie,  pe canalele media proprii. Seria a reconstituit epoci definitorii din istoria națională prin intermediul câtorva artefacte reprezentative, de o mare încărcătură simbolică, care sintetizează un întreg context cultural, economic, tehnologic sau politic.

Obiectele au fost prezentate săptămânal, cu mare succes, publicului nord-american, prin imagine, text și material filmat, fiind aduse în prim-plan obiecte aflate în colecția MNIR: Gânditorul și femeie șezând, Brățările dacice, Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare, Ocaua lui Cuza, Drapelul lupșenilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, Telefonul de birou al lui Petru Groza, Fragmentele de rocă lunară dăruite de către președintele american Richard Nixon lui Nicolae Ceaușescu, o parte dintre tablourile reprezentative pentru cultul personalității dezvoltat de Ceaușescu începând cu mijlocul anilor 1970, mașina de printat manifeste anticomuniste construită de Valentin Hurduc, steagul Revoluției din 1989 și emisiunea comună de timbre a României și Bulgariei tipărită cu prilejul aderării celor două state la Uniunea Europeană.

În mod simbolic, seria a debutat cu prezentarea Coroanei de oțel a Regilor României, simbol al independenței, modernizării și reîntregirii României, începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după care episoadele au fost prezentate cronologic. Din proiect au făcut parte  istoricii: Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al MNIR, Cornel Ilie, director adjunct al MNIR, Katia Moldoveanu, Cristiana Tătaru, Cristina Păiușan-Nuică, Oana Ilie, Pompilia Gon, Alexandra Mărășoiu, Nicoleta Konig, Ionuț-Valentin Drăgoiescu, Andrei-Marius Trifu și Cristina Barbu.

Prezentări și materiale video:

1. Coroana de oțel a Regilor României - Istoricul Cornel Ilie (director adjunct MNIR)

2. Gânditorul de la Hamangia și Femeie șezând - Istoricul Katia Moldoveanu

3. Brățările dacice - Istoricul Ernest Oberländer Târnoveanu (director general MNIR) 

4. Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare - Istoricul Cristina Tătaru

5. Ocaua lui Cuza - textul aparține istoricilor Alexandra Mărășoiu și Nicoleta Konig. Prezentare video Nicoleta Konig

6. Steagul Lupșenior la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia - text: Cristina Păiușan-Nuică și Cornel Ilie. Prezentare video Cornel Ilie

7. Telefonul de birou al lui Petru Groza - Istoricul Pompilia Gon

8. Fragmente de rocă lunară oferite în dar de Adiministrația Nixon - Istoricul Ionuț-Valentin Drăgoiescu

9. Cultul personalității lui Ceaușescu oglindit în colecția de tablouri MNIR - Istoricul Cornel Ilie

10. Mașina de printat manifeste anticomuniste - textul aparține istoricilor Cristina Păiușan-Nuică și Oana Ilie

11. Steagul Revoluției de la 1989 - Istoricul Andrei-Marius Trifu

12. Emisiune de timbre emisă cu ocazia aderării României la UE - Istoricul Cristina Barbu