NEW YORK. „140 de ani în 140 de secunde”, campanie aniversară de marcare a diplomației româno-americane

Aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-americane este marcată de reprezentanța ICR la New York și Ambasada României la Washington, cu sprijinul unor organizații româno-americane, printr-o campanie online de diplomație publică intitulată „140 de ani în 140 de secunde”.  

Evenimentul constă în realizarea și distribuirea pe scară largă, pe canalele internet și social media, a unor videomărturii de până la 140 de secunde (cca. două minute și jumătate), în care vorbitorii, români din Statele Unite dar și americani, reprezentând categoriile sociale cele mai diverse, au ocazia să traducă și să exprime relația diplomatică româno-americană în termenii cei mai personali, mai autentici și mai direcți. Prima înregistrare va fi transmisă joi, 19 noiembrie. 

Între participanții care vor împărtăși ce înseamnă prietenia dintre România și Statele Unite dintr-o perspectivă privată, personală, se regăsesc lideri ai organizațiilor civice și culturale româno-americane; personalități artistice, culturale, academice, științifice; importanți reprezentanți ai mediului de afaceri (și ai mediului asociativ respectiv); membri marcanți ai comunității româno-americane.

Videomărturiile, înregistrate în limbile engleză sau română și engleză, vor fi puse în circulație într-o distribuție de masă, pe internet, începând cu canalele ICR New York (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, situl rciusa.info), ale Ambasadei României la Washington, ale tuturor organizațiilor implicate, precum și ale misiunilor diplomatice românești din Statele Unite.

În timp, campania, care se va derula până la sfârșitul anului, se va deschide și spre alți participanți, din Statele Unite cât și din România, care doresc să împărtășească, în videoclipuri de 140 de secunde, sentimentele proprii legate de aniversarea prieteniei româno-americane.

Toate videomărturiile realizate și distribuite vor fi arhivate pe situl ICR New York rciusa.info după care vor fi transferate într-un portal special creat, unde vor putea fi accesate și după finalizarea campaniei, ca un memento nu doar al unei importante aniversări bilaterale, ci și ca un exercițiu de acțiune comună și solidaritate.

Organizațiile româno-americane implicate în realizarea proiectului sunt „Alianța” (Washington), American Romanian Cultural Society (Seattle), Authentic Society for Language and Romanian Culture (Chicago), Blue Heron Foundation (Los Angeles), ”Hora” (Minneapolis), Immigration Research Forum (Washington), ”Romanians of DC” (Washington), Romanian United Fund (Chicago), „Românul” (Connecticut), la care se adaugă Consulatele Onorifice ale României din Connecticut și San Francisco.