„ Natan, fantoma de pe strada Francoeur”, la ICR Paris

 Natan, fantoma de pe strada Francoeur, la ICR Paris

Marţi 7 MARTIE 2017, ora 19.30

Proiecţia documentarului « Natan le fantôme de la rue Francoeur »

Organizată de Ambasada României în Franţa și Institutul cultural român de la Paris


Eveniment organizat cu ocazia încheierii Președinţiei române la Alianţa Internaţională prntru Memoria Holocaustului (IHRA)


Un film documentar de Francis Gendron (2017 - durata 83')

In prezenţa nepoatelor lui Bernard Natan, Lénick și Françoise.

Va fi de asemenea prezent Frédériaque Bredin, Președintele CNC.


Născut cu numele de Natan Tannenzaft la Iași, în 1886 și instalat la Paris în 1906, Natan Tannenzaft își francizează numele în Bernard Natan. In 1927, Natan inaugurează Studiourile Francoeur în Montmartre. Doi ani mai târziu, devine noul patron al celebrei mărci „Pathé Cinéma ”. Producător, proprietar al uneia din cele mai mari rețele de cinematografe din Franța, Natan este considerat cel mai important om din cinema-ul francez al epocii. Victimă a mai multor campanii de presă antisemite, lui Bernard Natan i se retrage cetăţenia franceză și este predat autorităţilor germane de către guvernul de la Vichy. Este deportat la Auschwitz cu convoiul 37 în 25 septembrie 1942, unde este asasinat.  

Documentarul în limba franceză cu titlul „Bernard Natan, le fantôme de la rue Francoeur" cuprinde secvențe filmate la Iași și mărturii ale celor două nepoate ale Bernard Natan de la Paris, urmărindu-se pe de o parte contribuția la reabilitarea imaginii unui pasionat de cinema, cât și evidențierea legăturilor îndelungate dintre orașul său natal și Franța.

Filmul este prezentat de producătorul delegat LABEL VIDEO, co-produs de EVASION VIDEO și METACTION  cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Franța, al Fundaţiei Mémorial de la Shoah de la Paris, al Procirep, Ciné+ și TVM și cu autorizarea Fundaţiei Jérôme Seydoux-Pathé.     


Sala bizantină, Palatul Béhague, Reședinţa Ambasadorului României în Franţa

123 rue Saint Dominique, 75007 Paris


Rezervare obligatorie în limita locurilor disponibile la:institut@institut-roumain.org

Informaţii presă :rhodia.k@live.fr