Nadia Trohin & Mircea Tiberian Duo la JAZZ’n Chișinău International Festival, ediția a XII-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea artiștilor Nadia Trohin și Mircea Tiberian la cea de a XII-a ediție a JAZZ’n Chișinău International Festival. Evenimentul va avea loc în perioada 10-12 iunie 2024 la Chișinău, în incinta Palatului Republicii. Ediția din acest an cuprinde un program multidimensional în cadrul căruia vor evolua trupe și artiști de jazz din România, SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Lituania, și Republica Moldova.

Născută la Chișinău, Nadia Trohin a studiat la Universitatea de Muzică București și a fost solista trupei Millenium și membră a grupului vocal Jazzapella. Este cunoscută de public și sub numele de „Fata sihastră”, după succesul melodiei cu același nume, pe care a interpretat-o ca solistă a formaţiei „Millenium”. Colaborarea sa cu pianistul Mircea Tiberian a început în 2011, când cei doi au înregistrat albumul „La margine de Bucureşti”. Cariera Nadiei înseamnă colaborări cu nume importante ale jazz-ului din țară și din străinătate, alături de participări la festivaluri de profil.

În 1991, Mircea Tiberian a creat secția de jazz din cadrul Universității de Muzică București, pe care o coordonează, dedicându-se astfel și descoperirii și formării noilor talente, pe lângă activitatea sa de muzician de jazz. A debutat la Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu (1974) și a colaborat de-a lungul anilor cu apreciați muzicieni din țară și din străinătate, ca Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, John Betsch, Ed Shuller, Nicholas Simion, Maurice de Martin, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Anca Parghel ș.a. Printre albumele sale recente se numără Viața Lumii (Jazz and More, 2003), Lumini (La Strada, 2003), Palindrome (Jazz and More, 2004), Shining of the Abyss (Jazz and More, 2004), Notes on Music and Music Notes – double CD (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2005), Dark (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2006), November (Openart Records, 2008) și Ulysses (Openart Records, 2008).

Programul festivalului:

Luni, 10 iunie, ora 18:00

Unleashed COOPERATION Quintet (Polonia)

Veronica ChiChi Quartet (Lituania)

Marți, 11 iunie, ora 18:00

Nadia Trohin & Mircea Tiberian Duo (România)

Cristian Chiaburu Quartet (Moldova)

Miercuri, 12 iunie, ora 18:00

Johanna Sumer Trio (Germania)

Jazz’n Chișinău (SUA, Polonia, Moldova)

Evenimentul este organizat de AO Muzart cu finanțarea Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și a Platformei Cultura.

Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău